Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
Arcadis, Hoogeveen en LiveFree realiseren waterstofwijk met buffertanks
© Arcadis

Arcadis, Hoogeveen en LiveFree realiseren waterstofwijk met buffertanks

Arcadis, Hoogeveen en LiveFree gaan in de gemeente Hoogeveen de eerste waterstofwijk van Nederland bouwen. De 16 huizen krijgen zonnepanelen, lagetemperatuurverwarming en buffertanks.

De huizen in het erf Van der Veen krijgen een eigen energienet met een zogeheten ‘micropowerplant’ waar in de zomer te veel geproduceerde zonne-energie wordt omgezet in waterstof. Dat overschot wordt in de winter vervolgens weer omgezet in elektriciteit en warmte.

Eind 2020 gerealiseerd
Het erf Van der Veen maakt deel uit van de nieuwe waterstofwijk Nijstad Oost in Hoogeveen, die bestaat uit 100 woningen, waarvan de eerste 16 exemplaren dus eind 2020 worden gerealiseerd. Zo ontstaat Nederlands eerste waterstofwijk. Er komt daarbij 1 erf met een eigen energiecentrale en de overige 7 erven met een waterstof-cv-ketel. De volgende stap is de naastgelegen wijk Erflanden om te zetten van aardgas naar waterstof, door het benutten van de bestaande aardgasleidingen voor transport van waterstof en het vervangen van de bestaande cv-ketel door een waterstofvariant.

De aanvoer van het waterstofgas verloopt via een standaard-aardgasleiding. De waterstof wordt opgeslagen in de naastgelegen NAM-locatie Ten Arlo. ‘Dit is een bijzonder project’, stelt Alfred Nijenhuis van Arcadis. ‘Het is hopelijk de opmaat naar een nieuwe manier van energievoorziening, waarmee duurzaamheid in Nederland een stap verder komt.’

Nu in Smart Storage Magazine

Juni 2020

Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen lithium-ionbatterijen in de maak: ‘Ook het bedrijfsleven wil weten wat mag en niet mag’ Professor Philip de Goey: ‘Metaalpoeder is een veelbelovend circulair medium voor energieopslag’...
Vacatures
Meld u nu aan! zoekt:

Uw vacature hier?

Als uw bedrijf opgenomen is in het Smart Storage Register  kunt u kosteloos vacatures laten plaatsen door Smart Storage Magazine. 
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Smart Storage Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!