Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
Elestor start samenwerking met Shell voor membraanloze redox-flowbatterij
© Elestor

Elestor start samenwerking met Shell voor membraanloze redox-flowbatterij

Elestor gaat binnen het consortium MELODY een samenwerking aan met Shell en de TU Delft. De Europese Unie heeft 4 miljoen euro toegekend om redox-flowbatterijen te ontwikkelen voor de opslag van energie.

Het MELODY-consortium krijgt de subsidie als onderdeel van het Horizon 2020-programma ‘Advanced Redox Flow Batteries for stationary energy storage’. Naast Elestor, Shell en de TU Delft nemen ook het Britse PV3 Technologies, Vertech en de Technion, University of Exeter en ETH Zürich deel. Hezelburcht vervult tot slot de rol van coördinator.

4 jaar
Het samenwerkingsverband is afgelopen januari al gestart en kent een looptijd van 4 jaar, resulterend in een pilot die de praktische toepassing van de technologie demonstreert, waarbij iedere partner de benodigde kennis en kunde inbrengt om het project te volbrengen.

Het MELODY-consortium heeft zich tot doel gesteld om een redox-flowbatterij te ontwikkelen waarmee de opslagkosten sterk gereduceerd worden, teneinde opslag op grote en wereldwijde schaal mogelijk te maken. De massale marktintroductie van dit type batterijen is tot op heden belemmerd geweest door een aantal factoren zoals materiaalkosten, een beperkte katalysatorlevensduur, membraankosten, hoge systeemcomplexiteit en veiligheidsaspecten.

‘Triple cost reduction’-strategie
Om de genoemde belemmeringen weg te nemen, volgt MELODY een unieke ‘triple cost reduction’-strategie: een membraanloos flowbatterijconcept, het gebruik van de overvloedig beschikbare stoffen waterstof en broom, en een sterk vereenvoudigd systeemontwerp.

Projectleider David Vermaas van de TU Delft hierover: ‘Het MELODY-project introduceert grote innovaties op het gebied van redox-flowbatterijen waarbij het membraanloze concept voor de veelbelovende H2-Br2-chemie wordt toegepast, waarmee zowel de kosten als de afhankelijkheid van schaarse materialen sterk worden gereduceerd. Het project biedt een uitgelezen mogelijkheid voor Europese universiteiten en ondernemingen om de transitie naar een CO2-vrije omgeving aan te jagen, en op die manier enorme nieuwe markten te bedienen, waarbij ook veel nieuwe banen zullen worden gecreëerd.’

Nu in Smart Storage Magazine

December 2019

Jillis Raadschelders (Energy Storage NL): ‘Het hele systeem moet om’ Optimalisatie grootschalige electrochemische energieopslag: ‘Verbetering realiseer je in het hart van de batterij: de elektrode’ Column Energy...
Vacatures
Meld u nu aan! zoekt:

Uw vacature hier?

Als uw bedrijf opgenomen is in het Smart Storage Register  kunt u kosteloos vacatures laten plaatsen door Smart Storage Magazine. 
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Smart Storage Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!