Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
Staatssecretaris Vijlbrief stelt oplossing voor dubbele energiebelasting bij energieopslag uit
© Rijksoverheid

Staatssecretaris Vijlbrief stelt oplossing voor dubbele energiebelasting bij energieopslag uit

Staatssecretaris van Financiën Vijlbrief meldt de Tweede Kamer dat hij er niet in slaagt om de problematiek van de dubbele energiebelasting per 2021 op te lossen. Hij wijst onder meer naar de coronacrisis.

De Tweede Kamer nam al in november 2018 een motie aan om de dubbele energiebelasting bij het opslaan van stroom in energieopslagsystemen op te heffen. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën meldde vervolgens afgelopen zomer de dubbele energiebelasting bij het opslaan van stroom in batterijopslagsystemen per 2021 op te willen lossen door een wijziging van de wetgeving.

COVID-19
Die datum wordt nu echt opnieuw uitgesteld. In de voorjaarsbrief fiscale moties en toezeggingen 2020 meldt Vijlbrief nog geen oplossingsrichting waarmee de economisch dubbele heffing bij batterijopslag kan worden weggenomen. De oplossing zou uitvoerbaar moeten zijn voor alle betrokkenen en tevens handhaafbaar zijn voor de Belastingdienst.  

‘De evaluatie van de energiebelasting heeft vertraging opgelopen door de intensieve werkzaamheden bij de uitwerking van het Klimaatakkoord in de tweede helft van 2019 en de gevolgen van de COVID-19-crisis begin 2020’, schrijft Vijlbrief. ‘Er zijn vooruitlopend op de evaluatie begin dit jaar al wel substantiële stappen gezet richting de uitwerking van een oplossing in overleg met de branche. Uit die overleggen kwamen echter ook nieuwe aspecten en verzoeken naar voren die nader moeten worden bekeken.’

Europese richtlijn
Daarnaast is de aankondiging van de Europese Commissie om begin 2021 te komen met een voorstel voor de aanpassing van de Europese Richtlijn Energiebelastingen volgens de staatssecretaris een relevante ontwikkeling voor de uitwerking van de motie. ‘Uit mededelingen van de Europese Commissie blijkt dat de kans groot is dat in die aanpassing ook nieuwe regels zullen worden voorgesteld voor de heffing van energiebelastingen bij energieopslag. Het heeft de voorkeur om te weten welke richting deze voorstellen opgaan alvorens we nationaal een oplossingsrichting kiezen.’

Met deze 2 ontwikkelingen in het achterhoofd is volgens Vijlbrief het opnemen van een bestendig wetsvoorstel in het Belastingplan 2021 met inwerkingtreding per 2021 niet haalbaar gebleken. ‘Evenwel wordt actief ingezet voor het uitwerken van een oplossing ter uitvoering van deze motie in overleg met de branche. Dit onderwerp zal een belangrijk onderdeel vormen van de evaluatie van de energiebelasting die binnenkort van start zal gaan’, besluit Vijlbrief.

Nu in Smart Storage Magazine

Juni 2020

Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen lithium-ionbatterijen in de maak: ‘Ook het bedrijfsleven wil weten wat mag en niet mag’ Professor Philip de Goey: ‘Metaalpoeder is een veelbelovend circulair medium voor energieopslag’...
Vacatures
Meld u nu aan! zoekt:

Uw vacature hier?

Als uw bedrijf opgenomen is in het Smart Storage Register  kunt u kosteloos vacatures laten plaatsen door Smart Storage Magazine. 
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Smart Storage Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!