Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
Centrica Business Solutions en iwell helpen TenneT elektriciteitsnet te stabiliseren met batterijen
© iWell | Centrica

Centrica Business Solutions en iwell helpen TenneT elektriciteitsnet te stabiliseren met batterijen

Centrica Business Solutions en iwell gaan hoogspanningsnetbeheerder TenneT helpen het elektriciteitsnet te stabiliseren met behulp van batterijen. De netondersteuning wordt mogelijk via een virtuele energiecentrale.

Centrica Business Solutions en iwell hebben een overeenkomst getekend voor de inzet van batterijen die zowel op industriële als residentiële schaal vermogen leveren via een Virtual Power Plant. 

Cloudplatform
Via deelname aan een cloudplatform kunnen bedrijven flexibel vermogen (terug)leveren op momenten wanneer netbeheerder Tennet hierom vraagt. In Nederland is het een primeur dat nu ook kleinschalige batterijen aan een virtuele energiecentrale worden toegevoegd en zo hun bijdrage leveren aan netstabilisatie en het oplossen van congestieproblemen.

Stuurtechnologie
Door de stuurtechnologie van Centrica Business Solutions te koppelen aan de ‘MegaCube’ en slimme ‘Cube’-batterijen van iwell, wordt het mogelijk om de batterijen in te zetten. 

Beide partijen hebben de testfase van deze toepassing inmiddels afgerond. Medio oktober dit jaar zijn de batterijen van iwell, die bijvoorbeeld bij woningcorporaties worden geplaatst en een vermogen tussen de 10 en 100 kilowatt hebben, inzetbaar om het stroomnet te ondersteunen. Elke batterij is in principe hiervoor geschikt, zonder dat de prestaties ervan worden beïnvloed door deelname aan de virtuele energiecentrale. Bovenop de lokale toepassing en inzet van de batterij ontstaat een additioneel verdienmodel met maatschappelijke baten.

Poule van industriële installaties
De virtuele energiecentrale bevat op dit moment al een poule van industriële installaties die netbeheerder Tennet helpt het stroomnet in Nederland stabiel te houden. Doordat Centrica Business Solutions als aggregator deze pooling aanbiedt, is het nu mogelijk om de iwell-batterijen toe te voegen. Zelf zouden deze namelijk nog niet voldoende vermogen kunnen bieden om het net te ondersteunen, maar het kritische, benodigde vermogen voor balanshandhaving wordt door de andere deelnemers in de virtuele energiecentrale geleverd. 

Wim Vaasen, hoofd Demand Side Response bij Centrica Business Solutions, geeft aan dat met de toevoeging van batterijen aan virtuele energiecentrales weer een volgende stap is gezet in de energietransitie: 'We zijn blij dat dankzij onze stuurtechnologie FlexPond, nu ook dit soort slimme batterijen van iwell ingezet kunnen worden om het stroomnet te ondersteunen. Elke deelnemer in de virtuele energiecentrale zorgt ervoor dat er meer flexibiliteit beschikbaar is voor het net. Dat is belangrijk, omdat de balans tussen vraag en aanbod in Nederland snel wijzigt. In de energietransitie wordt steeds vaker schone energie ingezet, afkomstig van zon en wind en dat soms ook heel lokaal geconcentreerd. Dat heeft echter wel als gevolg dat het net instabieler kan worden en er congestie of file ontstaat op sommige plekken in het net. Doordat een batterij razendsnel energie kan opslaan óf leveren afhankelijk van de netbehoefte, speelt deze technologie in onze virtuele energiecentrale een belangrijke rol om dit probleem het hoofd te bieden. De toenemende elektrificatie in Nederland met onder meer waterstofelektrolyse of elektrische boilers biedt verdere kansen om met een virtuele energiecentrale de uitdagingen van de energietransitie aan te gaan naast de bestaande batterijen.'

Nu in Smart Storage Magazine

Juni 2020

Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen lithium-ionbatterijen in de maak: ‘Ook het bedrijfsleven wil weten wat mag en niet mag’ Professor Philip de Goey: ‘Metaalpoeder is een veelbelovend circulair medium voor energieopslag’...
Vacatures
Meld u nu aan! zoekt:

Uw vacature hier?

Als uw bedrijf opgenomen is in het Smart Storage Register  kunt u kosteloos vacatures laten plaatsen door Smart Storage Magazine. 
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Smart Storage Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!