Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
Provincie Brabant, ministerie en TNO investeren in nieuwe generatie batterijtechnologie Holst Centre
© Brabant

Provincie Brabant, ministerie en TNO investeren in nieuwe generatie batterijtechnologie Holst Centre

De provincie Noord-Brabant, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en TNO investeren in een demonstratielijn voor de nieuwe 3D-vaste stof lithium-ionbatterij van het Holst Centre.

Het doel is om te werken naar een prototype waarmee kan worden aangetoond dat de veelbelovende technologie werkt en voor massaproductie geschikt is.

3D-technologie
Bij Holst Centre werken experts van TNO aan een type batterij die gebaseerd is op 3D-technologie en enkel vaste-stoflagen. Deze ‘3D Solid State Thin Film’-batterijen zijn, vergeleken met de huidige ‘natte’ lithiumbatterijen, lichter en veiliger. Daarbij laden ze razendsnel op en hebben ze een lange levensduur.

De solid state-batterijen worden gevormd door miljarden paaltjes te bedekken met extreem dunne lagen functioneel materiaal. Zo ontstaat een 3D-structuur met enorm oppervlak en zeer korte afstand tussen de beide elektroden in de batterij. Lithium-ionen hoeven dan slechts een korte weg af te leggen, waardoor laden en ontladen veel sneller gaat.
 

Geen brand- of explosiegevaar

Solid state, oftewel vaste stof, heeft als voordeel dat er weinig tot geen brand- of explosiegevaar is. De eerste toepassingen zijn te verwachten in wearables, waarin de huidige, onveiligere lithiumbatterijen nu nog dominant zijn. Op de langere termijn moeten er grotere batterijen komen voor voertuigen.

Met de subsidies wordt een demonstratielijn van verschillende machines gebouwd waarmee kan worden aangetoond dat de technologie werkt. De provincie Noord-Brabant investeert 1,5 miljoen euro en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat 3 miljoen.

Ton van Mol, directeur TNO bij Holst Centre: ‘Onze onderzoekers pionieren met een nieuwe 3D- solid-state-architectuur. Door het toepassen van spatiële atoomlaagdepositie, een technologie die door TNO samen met industriële partners in Eindhoven ontwikkeld is, kunnen de batterijlagen uniform op een 3D-structuur worden aangebracht. Dit resulteert in een nieuw batterijconcept, dat de veiligheid, oplaadtijd en levensduur van bestaande lithium-ionbatterijen aanzienlijk kan verbeteren. We zijn heel blij dat de provincie, het ministerie en TNO ook geloven in deze voor Nederland belangrijke ontwikkeling en investeren in een demonstratielijn. Hiermee kan een prototype worden gebouwd waarmee wij kunnen aantonen dat deze veelbelovende technologie geschikt is voor grootschalige batterijproductie.’

Nu in Smart Storage Magazine

December 2020

EHBI Group ontwikkelt en implementeert 320 kilowattuur batterij in 8 weken: na vallen en opstaan Marker Wadden-eiland toch offgrid Sandeep Unnikrishnan: ‘LionVolt gaat de markt op zijn kop zetten met disruptieve solid state...
Vacatures
Meld u nu aan! zoekt:

Uw vacature hier?

Als uw bedrijf opgenomen is in het Smart Storage Register  kunt u kosteloos vacatures laten plaatsen door Smart Storage Magazine. 
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Smart Storage Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!