Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
Windmolenpark Hellegatsplein krijgt mobiele batterijcontainers
© Greenchoice

Windmolenpark Hellegatsplein krijgt mobiele batterijcontainers

Bij windmolenpark Hellegatsplein hebben energiebedrijf Greenchoice en Greener Power Solutions een flexplein voor mobiele batterijcontainers geopend. Het plein biedt plaats aan 10 mobiele batterijen.

Deze zijn gekoppeld aan het landelijke elektriciteitsnet en worden rechtstreeks opgeladen met stroom van de 4 aanwezige windmolens.

Real-time aansturing
Spectral heeft de software ontwikkeld die zorgt voor real-time aansturing van de batterijen, waardoor diensten geleverd kunnen worden voor balanshandhaving op het landelijke elektriciteitsnet. Daarmee is het windpark een duurzame-energiecentrale geworden. Het uiteindelijke doel: energiecentrales met fossiele brandstoffen overbodig maken.

Windpark Hellegatsplein bestaat uit 4 Alstom Power 110-windturbines, met een totaalvermogen van 12 megawatt. De 10 batterijen van Greener Power Solutions kunnen elk 336 kilowattuur opslaan. Door de integratie met het zogenoemde Smart Energy Control System van Spectral kan de energieopslag worden geoptimaliseerd en kan de levering van ondersteunende diensten aan Tennet plaatsvinden, om te helpen de balans te houden tussen vraag en aanbod op het Nederlandse elektriciteitsnet.

Aanvulling op vaste batterij
In 2019 plaatste Greenchoice al een vaste batterij van 10 megawattuur bij windmolenpark Hartel 2 om bij te dragen aan een stabiel en duurzaam energiesysteem in Nederland. Dat windpark heeft een capaciteit van 68 gigawattuur en wekt voldoende stroom op voor 27.500 huishoudens in Nederland. Het windpark Hellegatsplein zal een jaarlijkse productiecapaciteit van 41,5 gigawattuur bereiken, voldoende om 16.500 huishoudens in Nederland van duurzame energie te voorzien.

Met de technologie van Spectral wordt de levering mogelijk gemaakt van meerdere, gestapelde energiediensten. Philip Gladek, chief executive officer van Spectral: ‘Je moet dan denken aan het beheer van het piekvermogen, onbalans en handel op de energiemarkt. Ook zorgt de software voor het beheer van de laadtoestand van de batterij, terwijl we tegelijkertijd waarborgen dat aan de eisen van de capaciteitsmarkt wordt voldaan én de importlimieten voor netaansluitingen live worden beheerd.’

Nu in Smart Storage Magazine

Juni 2020

Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen lithium-ionbatterijen in de maak: ‘Ook het bedrijfsleven wil weten wat mag en niet mag’ Professor Philip de Goey: ‘Metaalpoeder is een veelbelovend circulair medium voor energieopslag’...
Vacatures
Meld u nu aan! zoekt:

Uw vacature hier?

Als uw bedrijf opgenomen is in het Smart Storage Register  kunt u kosteloos vacatures laten plaatsen door Smart Storage Magazine. 
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Smart Storage Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!