Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
TU Eindhoven start nieuw instituut voor energieopslag
© Sensu Productions

TU Eindhoven start nieuw instituut voor energieopslag

De TU Eindhoven (TU/e) investeert 10 miljoen euro in een nieuw energie-instituut: het Eindhoven Institute for Renewable Energy Systems (EIRES). Het instituut gaat zich bezighouden met energieopslag en -conversie.

EIRES heeft 4 onderzoeksprogramma’s: Chemistry for Sustainable Energy Systems, Engineering for Sustainable Energy Systems, Systems for Sustainable Heat en Systems Integration. Elk programma bundelt de kennis en expertise van 2 of meer van de 6 deelnemende faculteiten - Applied Physics, Built Environment, Chemical Engineering & Chemistry, Electrical Engineering, Mechanical Engineering, en Industrial Engineering & Innovation Sciences - en wordt aangevoerd  door 2 hoofdonderzoekers. De TU/e investeert de komende 5 jaar 10 miljoen euro in het nieuwe instituut, en trekt 4 nieuwe hoogleraren en 11 nieuwe universitaire (hoofd-)docenten aan. 

4 sleutelprojecten
EIRES kent verder 4 sleutelprojecten die het instituut samen met de industrie ontwikkelt:

  • Digital Toolbox | De Digital Toolbox bestaat uit instrumenten voor modellering en simulatie die beleidsmakers en de industrie helpen bij het nemen van beslissingen over ons toekomstige energiesysteem. Door de belangrijkste knelpunten en innovatie-uitdagingen in de energietransitie te identificeren, kan de toolbox richting geven aan de keuzes voor de technologische oplossingen voor energieopslag en -conversie. Op deze manier kan een veilig en betrouwbaar energiesysteem worden gegarandeerd. De modellen helpen ook om verschillende opties tegen elkaar af te wegen, zoals lokale warmtepompen versus een warmtenet op wijkniveau.
  • Metal Fuels | Het metaalbrandstofsysteem gebruikt ijzerpoeder om duurzame energie op te slaan. Door de hoge energiedichtheid is ijzerpoeder zeer compact en gemakkelijk te transporteren als energiedrager. Een ander groot voordeel is dat
  • metaalbrandstoffen herbruikbaar zijn, zodat men het poeder maar één keer hoeft te maken.
  • Dutch Elektrolyzer | De Dutch Electrolyzer is een consortium dat werkt aan het opzetten van de eerste productielijn voor elektrolyzers in Nederland. Elektrolyzers gebruiken elektrische stroom om een watermolecuul op te splitsen in waterstof en zuurstof. De apparaten hebben een positieve en een negatieve kant, net zoals een batterij. Aan de negatieve kant wordt waterstofgas opgewekt, en aan de positieve kant zuurstof.
  • Warmtebatterij | De warmtebatterij maakt gebruik van thermochemisch materiaal om duurzame energie op een goedkope en verliesvrije manier op te slaan. Dit helpt om kortere periodes te overbruggen, vooral in de wintermaanden, wanneer er minder of geen energie uit zon, wind of andere duurzame bronnen beschikbaar is. De batterij werkt 'multicyclisch', zodat de accu het hele jaar door continu oplaadt en ontlaadt.

Nu in Smart Storage Magazine

Juni 2020

Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen lithium-ionbatterijen in de maak: ‘Ook het bedrijfsleven wil weten wat mag en niet mag’ Professor Philip de Goey: ‘Metaalpoeder is een veelbelovend circulair medium voor energieopslag’...
Vacatures
Meld u nu aan! zoekt:

Uw vacature hier?

Als uw bedrijf opgenomen is in het Smart Storage Register  kunt u kosteloos vacatures laten plaatsen door Smart Storage Magazine. 
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Smart Storage Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!