Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
Batterij iwell maakt weg vrij voor zonnepanelen bij voetbalclub VV Nieuw-Buinen
© Robert van 't Hoenderdaal | Dreamstime.com

Batterij iwell maakt weg vrij voor zonnepanelen bij voetbalclub VV Nieuw-Buinen

Voetbalvereniging Nieuw-Buinen kan eindelijk haar felbegeerde zonnepanelen aanschaffen, gaan plaatsen én aansluiten. Dit dankzij een batterij van de Nederlandse fabrikant iwell.

De voetbalclub en de leverancier gaan in de komende periode in overleg over de financiële uitwerking van de oplossing. Daarna is het aan de leden van VV Nieuw Buinen om in de algemene ledenvergadering definitief akkoord te geven voor de uitvoering.

Verlichting velden
In het voorgestelde batterijsysteem wordt de opgewekte energie door de zonnepanelen overdag opgeslagen en kan de vereniging deze ‘s avonds bijvoorbeeld gebruiken voor verlichting van de velden. Het systeem zorgt ervoor dat de vereniging minder energie hoeft af te nemen van het net, maar ook dat de vereniging minder energie hoeft te leveren aan het net. Daarnaast functioneert het batterijsysteem als een lokale buffer, die zowel de zonnepieken als de verbruikspieken kan afvangen, waardoor het elektriciteitsnet minder zwaar wordt belast.

Met deze oplossing, die het beste past bij de wensen van VV Nieuw-Buinen, is iwell de winnaar van de marktconsultatie die provincie Drenthe eind mei uitschreef. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra: 'Hartstikke mooi voor de voetbalvereniging dat zij nu eindelijk haar gewenste energietransitie in gang kan zetten. VV Nieuw- Buinen was altijd het voorbeeld van het probleem, maar is nu het voorbeeld van de oplossing!'

Aansluitproblemen
VV Nieuw-Buinen heeft al geruime tijd een verduurzamingsplan gereed voor haar sportcomplex met daarin de plaatsing van 246 zonnepanelen op het dak van het gebouw. Toen het plan gereed was, bleek er echter geen capaciteit te zijn op het elektriciteitsnet van Enexis. De nodige aanpassingen aan het Drentse netwerk om aansluiting mogelijk te maken, kostte meer tijd dan VV Nieuw- Buinen had vanwege een aflopende SD+-subsidie volgend jaar september.

Reden voor provincie Drenthe om eind mei de casus van de voetbalvereniging voor te leggen aan marktpartijen met de vraag om met een economisch rendabele oplossing te komen. Er reageerden in totaal 21 partijen op de marktconsultatie met een mogelijke oplossing, variërend van waterstofproductie, batterijopslag tot het starten van een energiecoöperatie. Na een eerste selectie van 3 kansrijke bedrijven viel uiteindelijk, na presentaties van de businessplannen, de keuze op het batterijsysteem van iwell. Gezien de goede voorstellen van alle andere partijen uit de marktconsultatie, gaat provincie Drenthe dit najaar uitwerken hoe zij deze voorstellen ook kunnen toepassen bij andere aansluitproblemen in Drenthe.

Nu in Smart Storage Magazine

Juni 2021

Liander verwelkomt aansluitvoorwaarden batterijen in netcode: ‘Opslag essentieel voor net van de toekomst, goede afspraken over omgang ook’ Pavol Bauer van TU Delft: ‘Elektrificatie mobiliteit vraagt om nieuwe generatie hybride...
Vacatures
Meld u nu aan! zoekt:

Uw vacature hier?

Als uw bedrijf opgenomen is in het Smart Storage Register  kunt u kosteloos vacatures laten plaatsen door Smart Storage Magazine. 
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Smart Storage Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!