Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nederlandse wetenschappers krijgen subsidie voor onderzoek duurzame energieopwekking, -opslag en -conversie
© TU Delft

Nederlandse wetenschappers krijgen subsidie voor onderzoek duurzame energieopwekking, -opslag en -conversie

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft 3 subsidieaanvragen rond energieopslag toegekend van consortia van onderzoekers, bedrijven en maatschappelijke partners uit binnen- en buitenland.

Binnen het NWA-programma Elektrochemische Conversie & Materialen (ECCM) wordt de overgang naar CO2-neutrale industrie onderzocht, gebaseerd op duurzame-energieopwekking, -opslag en -conversie.

18 kennisinstellingen
De 3 projecten kunnen nu van start. Projectleiders zijn Ruud van Ommen (TU Delft), Harry Bitter (Wageningen Universiteit & Research, kortweg WUR) en Michail Tsampas (Dutch Institute For Fundamental Energy Research, kortweg DIFFER). In totaal nemen 18 kennisinstellingen, bedrijven en maatschappelijke partners deel. Met de toekenningen is een bedrag van 3,7 miljoen euro gemoeid.

Doel van het programma is versterking van de kennisbasis van het ECCM-veld via fundamenteel én toegepast onderzoek. In dit programma komen het Kennis en Innovatie Convenant (KIC) en de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) samen om via onderzoek bij te dragen aan de energietransitie.

De 3 gehonoreerde projecten zijn:

  1. Het creëren van de electrochemische fabriek van de toekomst | Hoofdaanvrager: prof. dr. ir. J.R. (Ruud) van Ommen – TU Delft
    In de toekomst zullen fabrieken voor chemicaliën en brandstoffen gebruikmaken van goedkope en koolstofvrije energie. Deze energiebron is echter alleen periodiek beschikbaar, terwijl conventionele fabrieken continu worden bedreven. Het voorstel zal de fundamentele veranderingen onderzoeken die toekomstige fabrieken de flexibiliteit geven hernieuwbare-energieprofielen te volgen.
  2. Duurzame productie van waterstofperoxide | Hoofdaanvrager: prof. dr. J.H. (Harry) Bitter – Wageningen University & Research
    De onderzoekers gaan werken aan de duurzame productie van waterstofperoxide, een 5 miljoen ton/jaar bulk chemisch product, middels elektrokatalyse. Fundamenteel en toegepast onderzoek op het gebied van katalyse, membraanwetenschappen en systeemintegratie gaan hand in hand om een systeem te maken dat onder industrieel relevante condities kan werken.
  3. Nieuwe generatie waterelectrolysers voor waterstofproductie | Hoofdaanvrager: dr. M. (Michail) Tsampas – Dutch Institute For Fundamental Energy Research (DIFFER)
    Energieopslag is cruciaal voor duurzame-energiesystemen om vraag en aanbod te balanceren. Waterstofproductie door middel van elektrolyse is een aantrekkelijke en duurzame optie die langetermijnopslag mogelijk maakt. Het SCALE-project ontwikkelt nieuwe materialen en configuraties voor electroden, en past deze toe onder relevante industriële condities.
Nu in Smart Storage Magazine

December 2020

EHBI Group ontwikkelt en implementeert 320 kilowattuur batterij in 8 weken: na vallen en opstaan Marker Wadden-eiland toch offgrid Sandeep Unnikrishnan: ‘LionVolt gaat de markt op zijn kop zetten met disruptieve solid state...
Vacatures
Meld u nu aan! zoekt:

Uw vacature hier?

Als uw bedrijf opgenomen is in het Smart Storage Register  kunt u kosteloos vacatures laten plaatsen door Smart Storage Magazine. 
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Smart Storage Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!