Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
SolarPower Europe: markt voor thuisbatterijen in Europa met 57 procent gegroeid

SolarPower Europe: markt voor thuisbatterijen in Europa met 57 procent gegroeid

De Europese afzetmarkt voor residentiële energieopslagsystemen is in 2019 met 57 procent gegroeid. De nieuw geïnstalleerde capaciteit van thuisbatterijen was daarbij 745 megawattuur.

In totaal beschikt Europa nu over een geïnstalleerde capaciteit van bijna 2 gigawattuur. Dat blijkt uit de eerste editie van de European Market Outlook for Residential Battery Storage van de Europese zonne-energiekoepel SolarPower Europe.

7,2 gigawattuur in 2024
Duitsland is bij dit alles nog altijd de grootste afzetmarkt voor batterijen met 496 megawattuur aan verkopen waarmee het land grofweg twee derde van de verkopen voor zijn rekening neemt. Duitsland installeerde daarbij in 2019 ongeveer 63.000 thuisbatterijen; een groei van 75 procent.

De top 5 wordt gecompleteerd door Italië (89 megawattuur), het Verenigd Koninkrijk (38 megawattuur), Oostenrijk (37 megawattuur) en Zwitserland (20 megawattuur). Deze 5 grootste afzetmarkten nemen 90 procent van de Europese verkopen voor hun rekening. Alle andere Europese landen samen installeerden afgelopen kalenderjaar 65 megawattuur aan thuisbatterijen.

In het kalenderjaar 2020 blijft de verkoop van thuisbatterijen groeien – met 9 procent – maar de verkoop wordt wel vertraagd door de coronacrisis. In 2020 zal het geïnstalleerde vermogen daardoor met 810 megawattuur toenemen, waarna in 2021 de groei zal versnellen. SolarPower Europe heeft diverse groeiscenario’s ontwikkeld waarbij in het medium-scenario in 2022 voor het eerst meer dan 1 gigawattuur aan thuisbatterijen in 1 kalenderjaar geïnstalleerd zal worden. In 2024 zal de totaal geïnstalleerde hoeveelheid thuisbatterijen 7,2 gigawattuur bedragen.

Voor de komende jaren is er volgens de European Market Outlook maar één duidelijke leider op het gebied van energieopslag in woningen: Europa's grootste economie Duitsland wordt de onbetwiste nummer 1, gevolgd door Italië. Met sterke overheidssteun zal Oostenrijk de derde plaats overnemen van het Verenigd Koninkrijk. Met ondersteuning voor zonne-energie in antwoord op de coronacrisis, zal Zwitserland voor thuisbatterijen qua grootte de vijfde afzetmarkt van Europa worden.

Nu in Smart Storage Magazine

Juni 2020

Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen lithium-ionbatterijen in de maak: ‘Ook het bedrijfsleven wil weten wat mag en niet mag’ Professor Philip de Goey: ‘Metaalpoeder is een veelbelovend circulair medium voor energieopslag’...
Vacatures
Meld u nu aan! zoekt:

Uw vacature hier?

Als uw bedrijf opgenomen is in het Smart Storage Register  kunt u kosteloos vacatures laten plaatsen door Smart Storage Magazine. 
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Smart Storage Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!