Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
EU lanceert European Raw Materials Alliance voor kritieke grondstoffen

EU lanceert European Raw Materials Alliance voor kritieke grondstoffen

De Europese Commissie heeft European Raw Materials Alliance (ERMA) gelanceerd in de strijd met onder meer China om over voldoende kritieke grondstoffen voor onder meer batterijen te beschikken.

Het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) is door de Europese Commissie aangewezen als verantwoordelijke voor ERMA. Binnen ERMA worden meer dan 150 industriële en niet-industriële actoren samengebracht met als gemeenschappelijk doel de levering van duurzame grondstoffen en geavanceerde materialen voor de Europese industrie te borgen.

Lithium
De oprichting van ERMA kadert in de Europese Green Deal. Eurocommissaris Frans Timmermans presenteerde half september namens de EU het plan om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met ten minste 55 procent te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990. Europa moet daarbij in 2030 niet 32 procent maar 38 tot 40 procent van zijn energie duurzaam opwekken. 

De EU onthulde daarbij ook een actieplan om de Europese grondstoffenvoorziening veiliger en duurzamer te maken. Dit om tekorten voor materialen voor bijvoorbeeld zonnepanelen, elektrische auto’s en thuisbatterijen tegen te gaan. Op de lijst met 30 kritieke grondstoffen prijkt onder meer lithium.

Volledige waardeketen
ERMA zal belemmeringen en kansen identificeren om capaciteit op te bouwen in alle stadia van de grondstoffenwaardeketen, van mijnbouw tot afvalterugwinning. In een eerste fase richt de alliantie zich op de meest dringende behoefte, namelijk het vergroten van de veerkracht van de EU in de waardeketens van zeldzame grondstoffen. Naast de snelstijgende vraag die wordt aangedreven door elektrische voertuigen en energieopslag, zou de vraag naar zeldzame aardmetalen volgens de EU tegen 2050 vertienvoudigd kunnen zijn.

Nu in Smart Storage Magazine

Juni 2020

Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen lithium-ionbatterijen in de maak: ‘Ook het bedrijfsleven wil weten wat mag en niet mag’ Professor Philip de Goey: ‘Metaalpoeder is een veelbelovend circulair medium voor energieopslag’...
Vacatures
Meld u nu aan! zoekt:

Uw vacature hier?

Als uw bedrijf opgenomen is in het Smart Storage Register  kunt u kosteloos vacatures laten plaatsen door Smart Storage Magazine. 
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Smart Storage Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!