Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
Berenschot en Invest-NL presenteren handvatten en richtlijnen voor warmteopslag

Berenschot en Invest-NL presenteren handvatten en richtlijnen voor warmteopslag

Invest-NL heeft Berenschot opdracht gegeven handvatten en richtlijnen voor warmteopslag te maken voor initiatiefnemers zoals gemeenten, warmtecoöperaties en projectontwikkelaars te ontwikkelen.

Uit onderzoek van CE Delft bleek eerder al dat er voldoende marktpotentie is voor seizoensopslag van warmte; er is een marktpotentie van 45 petajoule in 2050. 

Bedrijven die warmteopslagtechnologieën ontwikkelen, krijgen volgens Invest-NL nog moeizaam een voet aan de grond bij warmteprojecten. Koudwatervrees bij de initiatiefnemers van warmteprojecten vormt een belangrijke barrière en daarom zijn nu handvatten gemaakt.

De belangrijkste handvatten zijn:

  • Een vergelijking van verschillende verwarmingsopties in de bestaande bouw. Deze vergelijking laat zien dat de CO2-prestaties van een warmtenet met seizoensopslag aanzienlijk beter zijn dan zonder opslag. In 2030 kunnen de totale CO2-emissies van een warmtenet op duurzame bronnen dankzij de warmteopslag met 60 procent worden gereduceerd.
  • Een lijst met prestatie-indicatoren die marktpartijen kunnen gebruiken om verschillende warmteopslagtechnologieën te beoordelen en onderling te vergelijken.
  • Methoden van borging van de kwaliteit en prestaties van een warmteopslagsysteem. Met extern gevalideerde simulaties, ondersteund door monitoring in de praktijk, kunnen energetische prestaties nu al goed getoetst worden.
  • Een stroomschema op het gebied van bodemenergiesystemen en omgevingsrecht dat dient als een handvat voor gemeenten bij het afgeven van een vergunning voor hogetemperatuur-warmteopslagsystemen. Over het algemeen blijkt dat voor de aanleg van een seizoensopslagsysteem wel een omgevingsvergunning bouw, maar geen omgevingsvergunning milieu nodig is.

 

Nu in Smart Storage Magazine

December 2020

EHBI Group ontwikkelt en implementeert 320 kilowattuur batterij in 8 weken: na vallen en opstaan Marker Wadden-eiland toch offgrid Sandeep Unnikrishnan: ‘LionVolt gaat de markt op zijn kop zetten met disruptieve solid state...
Vacatures
Meld u nu aan! zoekt:

Uw vacature hier?

Als uw bedrijf opgenomen is in het Smart Storage Register  kunt u kosteloos vacatures laten plaatsen door Smart Storage Magazine. 
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Smart Storage Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!