Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
Instituut voor Fysieke Veiligheid presenteert handreiking met veiligheidsprincipes voor thuisbatterijen
© SOLARWATT

Instituut voor Fysieke Veiligheid presenteert handreiking met veiligheidsprincipes voor thuisbatterijen

Het Instituut voor Fysieke Veiligheid (IFV) heeft een document opgesteld met 10 veiligheidsprincipes voor kleinschalige energieopslagsystemen zoals thuisbatterijen. Het document is bedoeld voor alle stakeholders.

Volgens het IFV neemt in Nederland de uitrol van ‘powerwalls’ of ‘thuisbatterijen’ snel toe.

Veiligheidskaders ontbreken
Vanwege het ontbreken van veiligheidskaders, de relatieve onbekendheid bij diverse partijen van de risico’s van lithium-ionbatterijen en de snelle groei van het aantal kleinschalige energieopslagsystemen (eos’en) heeft een groep van (praktijk)deskundigen uit het brandweerveld en het IFV enkele basisuitgangspunten voor de veiligheid van dergelijke systemen geformuleerd.

In de praktijk zijn volgens het IFV nog geen vergunningseisen voorhanden en kan iedere gemeente afzonderlijk eisen stellen als ze dat nodig acht.

10 concrete tips
Het document bevat 10 concrete tips voor de gebruikers. De eos’en worden in het document gedefinieerd als systemen met een opslagcapaciteit tussen 3 en 20 kilowattuur. Naast tips voor de gebruiker bevat het document ook adviezen voor de veiligheidsregio’, brandweerregio’s, verzekeraars en het bevoegd gezag.

‘De uitgangspunten die in dit document genoemd worden, bieden de gebruikers van deze systemen de mogelijkheid om veilig een kleinschalig eos te plaatsen’, vertelt Tom Hessels, junior onderzoeker Energie- en Transportveiligheid. ‘Ook geeft het document veiligheidsregio’s, bevoegd gezag en verzekeraars uitgangspunten om, indien nodig, het gesprek aan te gaan met initiatiefnemers en gebruikers van deze eos’en.’

Definities aangescherpt
Het document met veiligheidsprincipes is hier te downloaden.

Met de introductie van het nieuwe document is ook de reeds bestaande handreiking over eos’en groter dan 20 kilowattuur geactualiseerd. In lijn met de toekomstige Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen lithium-ionbatterijen (PGS 37) is de ondergrens aangepast van 25 naar 20 kilowattuur. Ook zijn enkele definities aangescherpt.

Nu in Smart Storage Magazine

December 2020

EHBI Group ontwikkelt en implementeert 320 kilowattuur batterij in 8 weken: na vallen en opstaan Marker Wadden-eiland toch offgrid Sandeep Unnikrishnan: ‘LionVolt gaat de markt op zijn kop zetten met disruptieve solid state...
Vacatures
Meld u nu aan! zoekt:

Uw vacature hier?

Als uw bedrijf opgenomen is in het Smart Storage Register  kunt u kosteloos vacatures laten plaatsen door Smart Storage Magazine. 
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Smart Storage Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!