Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
Scholt Energy en VDL Groep zetten industrieel zoutbad in voor vraagsturing  elektriciteitsmarkt

Scholt Energy en VDL Groep zetten industrieel zoutbad in voor vraagsturing elektriciteitsmarkt

Scholt Energy zet bij VDL Weweler een thermisch zoutbad dat veel elektriciteit gebruikt voor industriële metaalbewerking in als noodvermogen voor het Nederlandse elektriciteitsnetwerk.

Flexibel inzetbaar industrieel vermogen kan op specifieke momenten een aanzienlijke bijdrage leveren aan de Nederlandse energievoorziening, blijkt uit recent onderzoek.

1.000 huishoudens
Vraagsturing is een belangrijk onderdeel van de energietransitie en zal in de toekomst nog veel belangrijker worden. Scholt Energy past deze vraagsturing op industriële schaal bij VDL al toe, volledig geautomatiseerd.

VDL Weweler, dat in Apeldoorn onderdelen produceert voor de truck-, trailer- en bedrijfswagenmarkt, heeft in zijn fabriek een thermisch zoutbad voor metaalbewerking. Het regelbare vermogen (energievraag) van dit industriële proces is vergelijkbaar met dat van zo’n 1.000 huishoudens.

Elektriciteit verbruiken
Scholt Energy verzorgt met zijn toegang tot specifieke energiehandelsmarkten de vraagsturing voor dit proces. Het zoutbad is met software gekoppeld aan de markt voor noodvermogen van de landelijk netbeheerder in Nederland. Op het moment dat vraag en aanbod op het elektriciteitsnetwerk uit balans dreigen te raken, volgt een stuursignaal. Scholt zorgt ervoor dat het zoutbad vervolgens geautomatiseerd meer (bij een overaanbod) of minder (bij een tekort) elektriciteit gaat verbruiken. Via de systemen van Scholt Energy wordt ook de beschikbare capaciteit bewaakt en worden uiteindelijk de vergoedingen verrekend.

Temperatuurmarges
Industriële processen worden vaak gekenmerkt door continuïteit. Dat geldt ook voor het zoutbad, dat altijd binnen bepaalde temperatuurmarges moet blijven. Daarom wordt enkel gestuurd met de capaciteit die past binnen deze marges. Op die manier komt de procescontinuïteit niet in gevaar. Tegelijkertijd wordt zonder significante investeringen een extra verdienmodel gecreëerd én wordt een bijdrage geleverd aan de versnelling van de energietransitie. Het nieuwe verdienmodel ontstaat doordat tegenover het beschikbaar stellen van noodvermogen, een vergoeding staat van de landelijk netbeheerder.

Door vraagsturing toe te passen, ontstaat er meer ruimte om weersafhankelijke energiebronnen zoals zon en wind in te passen op het energienet. Zo kan de duurzaamheid, maar kunnen ook de leveringszekerheid en betaalbaarheid verbeterd worden. De industrie heeft hierdoor de potentie om in grote mate bij te dragen aan het faciliteren van de energietransitie. Een oplossing zoals bij VDL kan op veel andere plaatsen toegepast worden, in onder meer de staal-, aluminium-, papier- en voedingsmiddelenindustrie. In die laatste categorie kan bijvoorbeeld de energievraag voor grote koel- en vriesinstallaties gestuurd worden.

Nu in Smart Storage Magazine

December 2020

EHBI Group ontwikkelt en implementeert 320 kilowattuur batterij in 8 weken: na vallen en opstaan Marker Wadden-eiland toch offgrid Sandeep Unnikrishnan: ‘LionVolt gaat de markt op zijn kop zetten met disruptieve solid state...
Vacatures
Centrica Business Solutions zoekt:

Channel Sales Manager EU/UK

Role Overview The primary role of the Channel Sales Manager is to identify, recruit and on-board new channel partners as well manage the ongoing relationship with existing channel partners within the territory to achieve sales and profit goals by...
Fulltime (40 uur) - Windsor
Meld u nu aan! zoekt:

Uw vacature hier?

Als uw bedrijf opgenomen is in het Smart Storage Register  kunt u kosteloos vacatures laten plaatsen door Smart Storage Magazine. 
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Smart Storage Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!