Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
Stowa presenteert bouwstenen voor ambitie en beleid energieopslag bij waterschappen
© Waterschap Rivierenland

Stowa presenteert bouwstenen voor ambitie en beleid energieopslag bij waterschappen

Stowa heeft een rapport gepubliceerd over de potentie van energieopslag bij waterschappen. Het rapport beschrijft de resultaten van een onderzoek naar de rol die waterschappen kunnen spelen bij energieopslag.

Stowa stelt dat het voor te stellen is dat installaties van waterschappen de energie die uit wind of zon opgewekt wordt niet altijd direct hoeven te benutten. ‘Bijvoorbeeld omdat op een bepaald moment meer elektriciteit wordt opgewekt dan gebruikt. Zo ontstaan er stroomoverschotten. Terugleveren aan het net is niet altijd mogelijk, of kostenefficiënt. Zo is opslag dus dé manier om opgewekte energie zo slim mogelijk te benutten’, aldus Stowa.

Juridische speelruimte
In een speciaal project is daarom onderzocht welke rollen het waterschap mogelijk heeft in projecten voor energieopslag, wat de juridische speelruimte is en hoe een project wordt georganiseerd. Het onderzoeksrapport beschrijft daarnaast technieken die voor waterschappen relevant zijn, zoals opslag met elektrochemische (batterijen), thermische (warmteopslag) en chemische technologie (power-to-gas). Aan de hand van een aantal cases beschrijft het rapport hoe het waterschap alleen of samen met andere partijen energie kan opslaan, en of dit financieel haalbaar is.

Momenteel levert energieopslag volgens Stowa alleen in specifieke situaties een sluitende businesscase op. Omdat het aanbod van wind- en zonne-energie snel groeit, verandert deze situatie volgens de onderzoekers naar verwachting binnen afzienbare termijn.

WARES
Het onderzoek is onderdeel van WARES, het onderzoeksprogramma voor WAterbeheer en Regionale EnergieStrategieën. Het is in oktober 2019 gestart door de Unie van Waterschappen en het kenniscentrum van regionale waterbeheerders STOWA.

Het doel: helder krijgen hoe aquathermie, windmolens, zonnepanelen en energieopslag een plek kunnen krijgen in het waterbeheer. Met focus op de bijdrage van waterbeheerders in de Regionale Energiestrategieën (RES). Speciale aandacht gaat uit naar de ecologische, juridische en governance-aspecten van energieprojecten. WARES wordt mede mogelijk gemaakt door financiering van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Nu in Smart Storage Magazine

December 2020

EHBI Group ontwikkelt en implementeert 320 kilowattuur batterij in 8 weken: na vallen en opstaan Marker Wadden-eiland toch offgrid Sandeep Unnikrishnan: ‘LionVolt gaat de markt op zijn kop zetten met disruptieve solid state...
Vacatures
Centrica Business Solutions zoekt:

Channel Sales Manager EU/UK

Role Overview The primary role of the Channel Sales Manager is to identify, recruit and on-board new channel partners as well manage the ongoing relationship with existing channel partners within the territory to achieve sales and profit goals by...
Fulltime (40 uur) - Windsor
Meld u nu aan! zoekt:

Uw vacature hier?

Als uw bedrijf opgenomen is in het Smart Storage Register  kunt u kosteloos vacatures laten plaatsen door Smart Storage Magazine. 
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Smart Storage Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!