Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
Succesvolle proef met walstroom uit batterij voor zeeschepen in Amsterdamse haven
© Port of Amsterdam

Succesvolle proef met walstroom uit batterij voor zeeschepen in Amsterdamse haven

De eerste test met walstroom voor zeeschepen heeft onlangs plaatsgevonden bij de Waterland Terminal van VCK Logistics in de Amsterdamse haven. Via de batterij van SKOON ontving een schip stroom.

Skoon Energy meldde afgelopen december al met zijn varende batterij het 61,5 meter lange superjacht van Amels stroom te hebben geleverd.

Rederij Wilson
En dat is nu ook gebeurd voor Rederij Wilson, die met schip Wilson Goole bij de Waterland Terminal van VCK Logistics aanmeerde.  De test met de batterij is een verdere stap richting het verduurzamen van de zeevaart. De batterij kan overal in Amsterdam groene energie leveren en is dan gevuld met lokale windenergie van Windpark Ruigoord of met energie uit biomassa van AEB. Hiermee is ze in staat om voor 630 kilowattuur aan stroom te leveren. Dit komt neer op ten minste 12 uur aan energie voor walstroom. Of 2 maanden voor een 2-persoonshuishouden.

550 kilowatt piekvermogen
De test laat ziet dat het mogelijk is om grote schepen met regelmaat van energie te voorzien met een batterij. Op locaties met een kleine netaansluiting kan er voor langere perioden tot 550 kilowatt aan piekvermogen geleverd worden. Dit is recentelijk ook gedaan in samenwerking met het Shared Energy Platform (SEP). SEP is een initiatief van Port of Amsterdam om het beschikbare vermogen in het elektriciteitsnet te vergroten.

Een zeeschip kan niet zomaar worden aangesloten op walstroom. Hiervoor zijn bepaalde aanpassingen nodig aan de schepen. Wilson Eurocarriers vaart wekelijks naar Amsterdam en heeft al bij 80 van de 126 schepen aanpassingen gedaan.

Schone scheepvaart is een belangrijk speerpunt in de strategie 2021 – 2025 van Port of Amsterdam. Een van de concrete voorbeelden hoe daaraan wordt gewerkt, is het aanbieden van walstroom op locaties binnen de ring. Voor binnenvaart- en riviercruiseschepen is het al mogelijk. De plannen zijn om dit nu verder uit te breiden voor zeeschepen bij de verschillende terminals.

Nu in Smart Storage Magazine

December 2020

EHBI Group ontwikkelt en implementeert 320 kilowattuur batterij in 8 weken: na vallen en opstaan Marker Wadden-eiland toch offgrid Sandeep Unnikrishnan: ‘LionVolt gaat de markt op zijn kop zetten met disruptieve solid state...
Vacatures
Meld u nu aan! zoekt:

Uw vacature hier?

Als uw bedrijf opgenomen is in het Smart Storage Register  kunt u kosteloos vacatures laten plaatsen door Smart Storage Magazine. 
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Smart Storage Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!