Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
TU Delft onderzoekt nieuwe zonnecarport met batterij in Dronten
© Fotostudio Wierd

TU Delft onderzoekt nieuwe zonnecarport met batterij in Dronten

TU Delft onderzoekt een nieuwe zonneparkeerplaats met batterij in Dronten. Onderzoeker Rishabh Ghotge en masterstudente Kaja Tegtmeier ontwikkelen voor dit project een dashboard.

Met dit dashboard kunnen ze de bespaarde CO2-uitstoot van het terrein nauwkeurig monitoren.

120 auto’s
Het parkeerterrein met een carport die voorzien is van 1.100 zonnepanelen maakt in combinatie met een grote batterij het gemeentehuis van Dronten energieneutraal.

Bij het gemeentehuis kunnen per direct 120 auto’s onder een afdak parkeren, dat volledig bestaat uit zonnepanelen. Er zijn 16 laadpalen voor het opladen van elektrische auto’s. Om die auto’s ook tijdens bewolkte dagen van duurzame energie te voorzien, zal een grote batterij de pieken in de elektrische stroom opslaan.

De stakeholders kunnen in het project volgen hoe goed de zonnepanelen hun werk doen, in combinatie met de batterij. De TU Delft gaat daarnaast ook op een andere manier aan de slag met de data, om te voorspellen hoeveel energie er in 2030 zal zijn bespaard met dit project. Door nauwkeurig aan te tonen hoe groot die besparing is, kan het onderzoek andere overheden, gemeenten en bedrijven inspireren om in de toekomst zonneparkeerplaatsen aan te leggen.

PowerParking
De parkeerplaats in Dronten is onderdeel van het grotere PowerParking-project, waarbij Ghotge als onderzoeker vanaf het begin is aangesloten. De insteek van dit ambitieuze project is om parkeerplaatsen zo efficiënt mogelijk te gebruiken, door ze uit te rusten met zonnepanelen en de geparkeerde, elektrische auto’s te gebruiken als batterij. Dit kan door de elektrische auto’s, die volgeladen zijn met zonne-energie, hun elektriciteit terug te laten leveren aan het net, wanneer het nodig is. In Dronten zullen de auto’s hun energie nog niet terugleveren aan het net. De huidige generatie elektrische auto’s is daar nog niet geschikt voor. De grote batterij vervangt deze functie om het gemeentehuis toch van energie te voorzien wanneer de zon minder hard schijnt.

Op de campus van de TU Delft vormt The Green Village een belangrijke proeftuin voor het PowerParking-project. Ghotge heeft daar een kleine versie van de zonneparkeerplaats, waar 2 auto’s onder kunnen parkeren. Op die kleine schaal is het gemakkelijker om te testen wat er precies gebeurt wanneer je een elektrische auto op wilt laden, maar ook als accu gebruikt.

Nu in Smart Storage Magazine

December 2020

EHBI Group ontwikkelt en implementeert 320 kilowattuur batterij in 8 weken: na vallen en opstaan Marker Wadden-eiland toch offgrid Sandeep Unnikrishnan: ‘LionVolt gaat de markt op zijn kop zetten met disruptieve solid state...
Vacatures
Meld u nu aan! zoekt:

Uw vacature hier?

Als uw bedrijf opgenomen is in het Smart Storage Register  kunt u kosteloos vacatures laten plaatsen door Smart Storage Magazine. 
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Smart Storage Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!