Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
Grootste zonnepark van Nederland start onderzoek naar energieopslag via vijzelpomp
© Solarfields

Grootste zonnepark van Nederland start onderzoek naar energieopslag via vijzelpomp

Koning Willem-Alexander heeft Zonnepark Hollandia Nieuw-Buinen officieel geopend. Daarmee is bij het grootste zonnepark van Nederland ook het startschot gegeven voor onderzoek naar energieopslag.

Het zonnepark heeft een dubbelfunctie. De 300.000 zonnepanelen liggen boven de voormalige vloeivelden van Avebe. Dit gebied wordt tevens gebruikt als bufferbassin voor de waterzuiveringsinstallatie van de aardappelzetmeelfabriek van Avebe in Gasselternijveen. Om het zonnepark aan het zicht te onttrekken, is rondom een dijk aangelegd. Hiervoor is, onder andere, grond die met de aardappelen bij Avebe wordt aangevoerd, gebruikt.

Stroomnet ontlasten
Ook heeft het project een innovatieve oplossing om vanwege de beperkte netcapaciteit het stroomnet te ontlasten. Avebe levert rechtstreeks via zijn warmtekrachtcentrale restenergie aan het elektriciteitsnet. Wanneer er capaciteit en ruimte overblijft, kan het zonnepark deze beschikbare capaciteit gebruiken om nog meer energie te leveren aan het net.

Vijzelpomp
Naast energieopwekking en energielevering, wordt er met de Hanzehogeschool Groningen onderzoek verricht naar energieopslag. In deze studie wordt gekeken naar de mogelijkheden om bij een overvloed aan elektriciteit het opgeslagen water van het ene bassin over te pompen naar het naastgelegen bassin middels een vijzelpomp.

In de nachtelijke uren stroomt dit water via een vijzelgenerator weer terug en wordt het weer omgezet in elektriciteit.

Nu in Smart Storage Magazine

Juni 2021

Liander verwelkomt aansluitvoorwaarden batterijen in netcode: ‘Opslag essentieel voor net van de toekomst, goede afspraken over omgang ook’ Pavol Bauer van TU Delft: ‘Elektrificatie mobiliteit vraagt om nieuwe generatie hybride...
Vacatures
Meld u nu aan! zoekt:

Uw vacature hier?

Als uw bedrijf opgenomen is in het Smart Storage Register  kunt u kosteloos vacatures laten plaatsen door Smart Storage Magazine. 
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Smart Storage Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!