Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
GIGA Buffalo in Lelystad wordt de grootste batterij van Nederland
© GIGA Storage

GIGA Buffalo in Lelystad wordt de grootste batterij van Nederland

GIGA Storage en Eneco starten in Lelystad met de realisatie van de grootste batterij van Nederland: GIGA Buffalo. De batterij kent een vermogen van 24 megawatt en een opslagcapaciteit van 48 megawattuur.

De bouw van GIGA Buffalo, die naast de GIGA Rhino komt te staan, gaat dit jaar nog van start. Dit zodat de batterij na de zomer van 2022 operationeel is. De elektriciteit die jaarlijks in de grootste batterij van Nederland wordt opgeslagen, is ruim 30.000 megawattuur, te vergelijken met het jaarlijkse energieverbruik van circa 9.000 huishoudens. Daarmee wordt GIGA Buffalo ruim 6 keer zo groot als de huidige GIGA Rhino-batterij. In de komende maanden wordt gewerkt aan de voorbereidingen van de bouw, zoals het finaliseren van de benodigde contracten met leveranciers en de financiering.

Energiebalans
De GIGA Buffalo-batterij wordt net als de GIGA Rhino  gerealiseerd op de locatie bij het testcentrum Accres van de Wageningen University & Research (WUR) te Lelystad, direct naast het windmolenpark Neushoorntocht. Hier wordt onder meer onderzocht hoe er zoveel mogelijk duurzame energie op het huidige elektriciteitsnet gezet kan worden. GIGA Buffalo wordt aangesloten op het smart grid van Windnet op het terrein van Accres.

Met GIGA Buffalo is het mogelijk productie van en vraag naar energie met elkaar in balans te brengen met behulp van wind- en zonne-energie. Hiermee is een verdere integratie van duurzame productiemiddelen in de elektriciteitsmarkt mogelijk. Om het doel van verdere integratie van duurzame productiemiddelen te bereiken, gaat Eneco GIGA Buffalo vooral inzetten voor 'voorspelfouten' in vraag en aanbod van energie op de intradaymarkt. Daarnaast wordt de batterij ingezet voor ondersteunende diensten aan TenneT. 

Grootste van Europa
Ruud Nijs, chief executive officer van GIGA Storage, over het project: ‘Onze ambitie is om het grootste duurzame-elektriciteitsopslagbedrijf van Europa te worden. De samenwerking met Eneco draagt hieraan bij. Naast dat we de grootste batterij van Nederland realiseren met GIGA Buffalo, combineren we dat nu voor het eerst met de verhuur van energieopslagcapaciteit aan (energie)bedrijven.’

Van vitaal belang
‘Voor Eneco is het kunnen balanceren tussen vraag en aanbod van energie, de intradayposities, van vitaal belang om ook de verdere integratie van duurzame productiemiddelen te kunnen realiseren’, vult Lucien Wiegers, commercieel directeur Eneco Energy Trade, aan. ‘Opslag van energie, in batterijen die daarvoor 24/7 beschikbaar zijn, gaat daarin een belangrijke rol spelen. We zijn dan ook verheugd met de ontwikkeling van GIGA Buffalo, waarmee we tegelijkertijd ook een grote CO2-besparing mogelijk maken.’

Nu in Smart Storage Magazine

Juni 2021

Liander verwelkomt aansluitvoorwaarden batterijen in netcode: ‘Opslag essentieel voor net van de toekomst, goede afspraken over omgang ook’ Pavol Bauer van TU Delft: ‘Elektrificatie mobiliteit vraagt om nieuwe generatie hybride...
Vacatures
Meld u nu aan! zoekt:

Uw vacature hier?

Als uw bedrijf opgenomen is in het Smart Storage Register  kunt u kosteloos vacatures laten plaatsen door Smart Storage Magazine. 
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Smart Storage Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!