Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
Solvay en Veolia zetten proeffabriek op voor recycling metalen uit batterijen
© Solvay

Solvay en Veolia zetten proeffabriek op voor recycling metalen uit batterijen

Om in Europa de circulaire economie van metalen uit batterijen in elektrische auto’s mogelijk te maken hebben Veolia en Solvay een overeenkomst gesloten om gezamenlijk een proeffabriek te starten.

Dankzij de technologie van Solvay en Veolia kunnen strategische metalen uit gebruikte batterijen van elektrische auto’s (ev’s) worden teruggewonnen en verfijnd tot zuivere metalen om opnieuw te worden gebruikt in nieuwe batterijen.

Kritieke grondstoffen
Aangezien de productie van lithium-ionbatterijen in Europa naar verwachting drastisch zal toenemen, heeft het project tot doel de ecologische voetafdruk van toekomstige ev-batterijen te verkleinen en tegelijkertijd een lokale leveringsbron voor kritieke grondstoffen veilig te stellen.

In dit stadium heeft de proof of concept met succes aangetoond dat Solvay's hydrometallurgische proces in staat is kobalt, lithium en nikkel te zuiveren na Veolia's chemische extractieproces uit versnipperde batterijcellen; oftewel ‘zwarte massa’.

De volgende stap is het valideren en optimaliseren van het proces in een pre-industriële omgeving door het runnen van een verkleinde productie-eenheid. De demonstratie-installatie zal alle bedrijfseenheden van het industriële proces bevatten. De 2 bedrijven hebben al laten weten dat de fabriek in Frankrijk zal worden gevestigd. De bedrijven profiteren van publieke financiering van de Franse overheid, bovenop hun eigen investeringen in dit project. Het ontwerp, de vergunningen, de nutsvoorzieningen en de uitrusting van de fabriek moeten dit jaar van start gaan.

Nu in Smart Storage Magazine

Juni 2021

Liander verwelkomt aansluitvoorwaarden batterijen in netcode: ‘Opslag essentieel voor net van de toekomst, goede afspraken over omgang ook’ Pavol Bauer van TU Delft: ‘Elektrificatie mobiliteit vraagt om nieuwe generatie hybride...
Vacatures
Meld u nu aan! zoekt:

Uw vacature hier?

Als uw bedrijf opgenomen is in het Smart Storage Register  kunt u kosteloos vacatures laten plaatsen door Smart Storage Magazine. 
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Smart Storage Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!