Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
Alius levert eerste zoutwaterbatterijen: ‘Vooralsnog product voor early adopters’
© Alius

Alius levert eerste zoutwaterbatterijen: ‘Vooralsnog product voor early adopters’

Alius breidde begin mei het productportfolio uit met het GREENROCK-SolarEdge batterijsysteem. De zoutwaterbatterij is gedurende het afgelopen jaar compatibel gemaakt met een SolarEdge 3-fase RWS-omvormer.

Sinds de introductie verkocht de groothandel in duurzame-energieproducten er al tientallen. ‘Dat alleen al geeft aan dat er behalve voor gangbare thuisbatterijen ook ruimte in de markt is voor dit milieuvriendelijke product’, aldus Frans van Spreuwel, productspecialist bij Alius.

De thuisbatterij vindt in Nederland nog nauwelijks haar weg naar de consument. De terugverdientijd is vanwege de salderingsregeling voor zonnepaneeleigenaren simpelweg te lang. Dat die in de toekomst met het afbouwen van de fiscale stimuleringsregeling mainstream wordt, staat echter vast. Het bewijs daarvoor wordt bijvoorbeeld in Duitsland al geleverd, waar er inmiddels meer dan 200.000 thuisbatterijen zijn geïnstalleerd. En in België is, vanwege de afschaffing van de terugdraaiende teller, vermindering van de terugleververgoeding en een nieuwe premie op de thuisbatterij, momenteel een thuisbatterijenhausse gaande. Dat merkt ook Alius aan de vraag van Belgische installateurs. Naast conventionele lithium-ionbatterijen biedt de groothandel uit Eersel zijn klanten sinds kort een interessant alternatief: een zoutwaterbatterij.

Verantwoord en duurzaam
De basis van een zoutwaterbatterij wordt gevormd door een elektrolyt van natriumionen. Ze zijn een modulaire bouwsteen voor schone-energieopslagsystemen. De zoutwatertechnologie is de veiligste en meest milieuvriendelijke manier om elektrische energie op te slaan. Deze is vooral geschikt voor duurzame stationaire toepassingen. Dat is dan ook wat het Oostenrijkse BlueSky Energy biedt met zijn GREENROCK. Die bestaat onder andere uit een mangaan-oxidekathode, koolstof-titanium-fosfaat-anode en een kalium-ionen zoutwater-elektrolyt. Hij is bovendien voor 100 procent recyclebaar. Daarmee is het naar eigen zeggen van het bedrijf de meest milieuvriendelijke zoutwaterbatterij ter wereld.

Verbreding en verdieping
‘Het is dan ook niet vreemd dat we haar hebben opgenomen in ons assortiment’, vertelt Spreuwel. ‘Ze past naadloos in onze bedrijfsfilosofie. Ons bedrijf is opgericht om de wereld een stukje beter te maken, daar werken we ook hard aan met zijn allen. We waren vanuit dat perspectief al langer op zoek naar een verbreding en verdieping in ons aanbod van opslagtechnologie. Dat die batterij gemaakt moest zijn van onschadelijke, duurzame materialen was voor ons een eerste vereiste. Daarnaast moet het natuurlijk bewezen technologie zijn, zowel kwalitatief als veilig.’

Lees hier het volledige artikel in de juni 2021-editie van Smart Storage Magazine.

Nu in Smart Storage Magazine

Juni 2021

Liander verwelkomt aansluitvoorwaarden batterijen in netcode: ‘Opslag essentieel voor net van de toekomst, goede afspraken over omgang ook’ Pavol Bauer van TU Delft: ‘Elektrificatie mobiliteit vraagt om nieuwe generatie hybride...
Vacatures
Meld u nu aan! zoekt:

Uw vacature hier?

Als uw bedrijf opgenomen is in het Smart Storage Register  kunt u kosteloos vacatures laten plaatsen door Smart Storage Magazine. 
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Smart Storage Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!