Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
Leidraad ACM: verbod netbeheerders voor productie, handel en levering van alternatieve energiedragers
© Alliander

Leidraad ACM: verbod netbeheerders voor productie, handel en levering van alternatieve energiedragers

De ACM heeft een leidraad over de mogelijkheden voor netbeheerders bij alternatieve energiedragers gepubliceerd. Productie, handel en levering van alternatieve energiedragers is voor hen niet toegestaan.

Waterstof en andere alternatieve energiedragers zoals biogas, warmte en koude zullen in de toekomst een belangrijkere rol gaan spelen in de energievoorziening. Om de markten voor alternatieve energiedragers verder te ontwikkelen, kunnen samenwerkingsverbanden tussen marktpartijen en netwerkbedrijven van belang zijn. Daarom is het voor netwerkbedrijven en andere marktpartijen belangrijk te weten welke activiteiten netwerkbedrijven wel en niet mogen uitvoeren met alternatieve energiedragers. Om die duidelijkheid te verschaffen, heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de leidraad gepubliceerd die het wettelijke kader beschrijft op basis van de huidige wetgeving.

Wel transportnetwerken aanleggen
Netwerkbedrijven mogen transportnetwerken voor alternatieve energiedragers aanleggen en in gebruik nemen. Maar productie, handel en levering van alternatieve energiedragers is dus niet toegestaan. Netwerkbedrijven mogen zich wel via een minderheidsdeelneming of joint venture – waarbij geen sprake is van ‘doorslaggevende zeggenschap van het netwerkbedrijf’ – bezighouden met productie, handel of levering van alternatieve energiedragers.

Zo kunnen netwerkbedrijven volgens de ACM via een vorm van publiek-private samenwerkingsverbanden bijdragen aan de ontwikkeling van de nog prille markten voor alternatieve energiedragers.

Energiewet
De ACM wijst er verder op dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) aan de nieuwe Energiewet werkt, waarin de huidige Elektriciteitswet en de Gaswet samengevoegd worden. Dit kan betekenen dat de regels met betrekking tot alternatieve energiedragers waar netbeheerders zich nu aan moeten houden, zullen veranderen.

Nu in Smart Storage Magazine

Juni 2021

Liander verwelkomt aansluitvoorwaarden batterijen in netcode: ‘Opslag essentieel voor net van de toekomst, goede afspraken over omgang ook’ Pavol Bauer van TU Delft: ‘Elektrificatie mobiliteit vraagt om nieuwe generatie hybride...
Vacatures
Meld u nu aan! zoekt:

Uw vacature hier?

Als uw bedrijf opgenomen is in het Smart Storage Register  kunt u kosteloos vacatures laten plaatsen door Smart Storage Magazine. 
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Smart Storage Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!