Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
Kamervragen GroenLinks over leidraad ACM voor investeringen netbeheerders in energieopslag
© Maarten Zeehandelaar | Dreamstime.com

Kamervragen GroenLinks over leidraad ACM voor investeringen netbeheerders in energieopslag

Tom van der Lee (GroenLinks) heeft Kamervragen gesteld over de leidraad alternatieve energiedragers van de ACM. Hij constateert dat opmerkelijke wijzigingen hebben plaatsgevonden ten opzichte van de conceptversie.

In de leidraad schrijft de ACM dat netbeheerders geen toestemming hebben voor productie, handel en levering van alternatieve energiedragers zoals elektrolysers en energieopslagsystemen.

Op los zand
‘Deelt u de mening dat deze gang van zaken, waarbij de leidraad voor netwerkbedrijven sterk gewijzigd is ten opzichte van de conceptversie (na een forse vertraging), funest is voor de energietransitie omdat netwerkbedrijven op los zand moeten opereren’, wil Van der Lee weten van minister Stef Blok en staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius. ‘Bent u van mening dat het opslaan van energie, waaronder het omzetten van elektriciteit in moleculen door middel van elektrolyse, geen opwekking is van nieuwe energie?’

Verder wil Van der Lee weten of de kabinetsleden het inzicht delen dat alternatieve energiedragers – die belangrijk zijn vanwege hun opslagfunctie of voor buffering – essentieel zijn voor een stabiel energiesysteem en dat het daarom wenselijk is dat netwerkbedrijven elektrolysers en vormen van energieopslag, zoals waterstofopslag in een zoutcaverne, moeten kunnen beheren/in bezit mogen hebben?

Energiewet
Ook wil hij weten welke gevolgen de leidraad heeft voor de lopende pilot van Gasunie voor groene waterstofopslag in een zoutcaverne, waarbij nu ook een elektrolyser actief is en op de locatie van Gasunie staat. Van der Lee wil tot slot weten of de minister en staatssecretaris van plan zijn de aanstaande Energiewet dusdanig in te richten dat het voor netwerkbedrijven mogelijk wordt om zowel elektrolysers als (duurzame)energieopslagfaciliteiten te beheren, dan wel in bezit te hebben.

Nu in Smart Storage Magazine

Juni 2021

Liander verwelkomt aansluitvoorwaarden batterijen in netcode: ‘Opslag essentieel voor net van de toekomst, goede afspraken over omgang ook’ Pavol Bauer van TU Delft: ‘Elektrificatie mobiliteit vraagt om nieuwe generatie hybride...
Vacatures
Meld u nu aan! zoekt:

Uw vacature hier?

Als uw bedrijf opgenomen is in het Smart Storage Register  kunt u kosteloos vacatures laten plaatsen door Smart Storage Magazine. 
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Smart Storage Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!