Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
ENGIE installeert batterij bij Luik Natie: primeur met Tesla Megapack voor haven van Antwerpen
© Signify

ENGIE installeert batterij bij Luik Natie: primeur met Tesla Megapack voor haven van Antwerpen

ENGIE heeft in Antwerpen een batterij geïnstalleerd voor de opslag van energie bij Luik Natie. Daarmee heeft de haven van Antwerpen een primeur, want daar staat straks de eerste Tesla Megapack van België.

Luik Natie wordt op zijn beurt CO2-neutraal dankzij een energiebeheersysteem van ENGIE met batterij, zonnepanelen, windturbine en laadpalen voor elektrische auto’s. In aanwezigheid van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir werd de eerste Tesla Megapack van België ingehuldigd op de locatie van Luik Natie in de Antwerpse haven.

Overschotten
Daarbij zijn door ENGIE 3.800 zonnepanelen geïnstalleerd over een oppervlakte van 6.000 vierkante meter en met een totale capaciteit van 1,2 megawatt. In combinatie met de windturbine beschikt Luik Natie over meer dan 4 megawatt aan hernieuwbare energie.

De batterij zorgt ervoor dat overschotten van zonne- en windenergie opgeslagen worden om vervolgens te gebruiken op momenten wanneer er onvoldoende wind of zon is. Op die manier is er een betere afstemming tussen productie en verbruik van energie op de site en wordt het bedrijf ook minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en de fluctuerende energiemarkt. Daarnaast biedt de Tesla Megapack ook bedrijfszekerheid in geval van spannings- of stroomuitval, helpt ze het elektriciteitsnet in balans te houden en kan ze in functie van de energieprijzen op- of ontladen worden.

Weersvoorspelling en marktprijzen
Het bijbehorende energiemanagementsysteem – ontwikkeld door ENGIE Laborelec, het onderzoekscentrum van ENGIE – is op maat gemaakt en kan een hele hoop data verwerken: real-time verbruiksdata, zon- of windproductie, batterijstatus, statistische gegevens die toelaten om voorspellingen te doen, maar ook externe marktgegevens zoals de weersvoorspellingen en de marktprijzen.

Op basis van deze gegevens kan een energiemanagementsysteem de capaciteit van de batterij maximaal benutten en verschillende assets binnen Luik Natie connecteren en optimaliseren: de hernieuwbare-energieproductie, de batterij, de koelinstallatie en de elektrische laadinfrastructuur.

Derde investeerdersmodel
Net als de zonnepanelen wordt de batterij gefinancierd door ENGIE, via het derde investeerdersmodel. ENGIE Sun4Business, het zonnepaneelaanbod voor bedrijven van ENGIE, doet de investering en levert groene stroom aan Luik Natie, dat na 10 jaar eigenaar wordt van de Tesla Megapack en de zonnepanelen. Het project wordt medegefinancierd door het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid.

Zuhal Demir, Vlaams minister van Energie, over het project: ‘Ik hoor bij veel bedrijfsleiders vaak voluntarisme als het over de klimaatproblematiek gaat, maar daar mag het niet bij blijven. Na mooie woorden moeten ook daden volgen, zoals hier vandaag. De omslag naar hernieuwbare energie kan maar structureel gebeuren als we ook voldoende sterke batterijen hebben om het teveel aan energie op te slaan om te gebruiken wanneer de zon niet schijnt of de wind niet waait. De manier bij uitstek om het net te ontlasten en om zelf een lagere factuur in de bus te krijgen. Ik hoop oprecht dat deze samenwerking tussen ENGIE en Luik Natie en de inzet van deze batterij in de omslag naar 100 procent duurzame-energievoorziening een voorbeeld kan zijn voor andere bedrijven in de Antwerpse haven en in de rest van Vlaanderen.’

Nu in Smart Storage Magazine

Juni 2021

Liander verwelkomt aansluitvoorwaarden batterijen in netcode: ‘Opslag essentieel voor net van de toekomst, goede afspraken over omgang ook’ Pavol Bauer van TU Delft: ‘Elektrificatie mobiliteit vraagt om nieuwe generatie hybride...
Vacatures
Meld u nu aan! zoekt:

Uw vacature hier?

Als uw bedrijf opgenomen is in het Smart Storage Register  kunt u kosteloos vacatures laten plaatsen door Smart Storage Magazine. 
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Smart Storage Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!