Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
IHS Markit: ‘Verkopen energieopslag verdriedubbelen ondanks tekort aan batterijen’

IHS Markit: ‘Verkopen energieopslag verdriedubbelen ondanks tekort aan batterijen’

Tekort aan lithium-ionbatterijen of niet, de wereldwijde markt voor energieopslag gaat de komende jaren een verdriedubbeling van de verkopen tegemoet. Dat stelt marktonderzoeksbureau IHS Markit.

In 2030 zal de energieopslagsector jaarlijks ruim 30 gigawatt aan energieopslagprojecten realiseren. Dat is volgens de onderzoekers een stijging van 250 procent ten opzichte van het huidige kalenderjaar.

12 gigawatt
IHS Markit stelt dat de energieopslagsector ook in 2021 al een snelle groei doormaakt met meer dan 12 gigawatt aan nieuwe installaties. Daarmee verwachten de onderzoekers dat de verkopen met 7 gigawatt groeien ten opzichte van 2020. Het markeert het begin van een periode van voortdurende expansie, met een jaarlijkse wereldwijde installatie van meer dan 20 gigawatt in 2024 en 30 gigawatt in 2030.

Deze vooruitzichten worden volgens IHS Markit ondersteund door een groeiend aantal ambitieuze, nationale doelstellingen voor energieopslag. Van bijzonder belang is China’s onlangs aangekondigde doelstelling voor energieopslag van 30 gigawatt tegen 2025, die Azië helpt om in de komende 5 jaar een groeiend deel van de wereldwijde vraag te dekken.

Krapper aanbod
Een krapper aanbod van lithium-ionbatterijen zal weliswaar vertragingen veroorzaken, maar de groeivooruitzichten volgens de onderzoekers niet aantasten.

Een sterke toename van de verkoop van elektrische voertuigen leidt momenteel tot beperkingen in de levering van lithium-ionbatterijen. Dit kan vertragingen veroorzaken bij de inbedrijfstelling van energieprojecten, aangezien batterijcelfabrikanten grotere klanten in de automobielindustrie voorrang geven boven relatief kleine systeemintegrators voor energieopslag. De onderzoekers van IHS verwachten echter dat de tekorten binnen 12 tot 18 maanden zullen afnemen.

87 gigawatt aan doelstellingen
Wereldwijd tellen de nationale energieopslagdoelstellingen volgens IHS inmiddels op tot 87 gigawatt. De ambities leiden volgens de onderzoekers tot een steeds agressiever groeitraject voor de energieopslagsector.

Dit is met name het geval in China, dat naar verwachting door de nationale doelstellingen in 2025 de grootste afzetmarkt ter wereld zal zijn.

Nu in Smart Storage Magazine

Juni 2021

Liander verwelkomt aansluitvoorwaarden batterijen in netcode: ‘Opslag essentieel voor net van de toekomst, goede afspraken over omgang ook’ Pavol Bauer van TU Delft: ‘Elektrificatie mobiliteit vraagt om nieuwe generatie hybride...
Vacatures
Meld u nu aan! zoekt:

Uw vacature hier?

Als uw bedrijf opgenomen is in het Smart Storage Register  kunt u kosteloos vacatures laten plaatsen door Smart Storage Magazine. 
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Smart Storage Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!