Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
Stroomnet vol: Hartman Expeditie krijgt subsidie van provincie Drenthe voor batterij
© Jarretera | Dreamstime.com

Stroomnet vol: Hartman Expeditie krijgt subsidie van provincie Drenthe voor batterij

De provincie Drenthe verstrekt een subsidie van 50.000 euro aan Hartman Expeditie te Nieuw-Amsterdam in de gemeente Emmen. Het stroomnet is vol en daardoor kan het bedrijf stroom van zonnepanelen niet terugleveren.

Om toch zonnepanelen te kunnen plaatsen en te verduurzamen, gaat het bedrijf investeren in een accupack en transformator.

Volledig binnen bedrijf
De opgewekte zonnestroom gaat het bedrijf opslaan in de batterijen en gebruiken op het moment dat daar behoefte aan is. Dat is vooral in de avond- en nachturen, wanneer het meeste energiegebruik plaatsvindt.

Met deze oplossing wordt de opwek van de zonnestroom volledig binnen het bedrijf zelf opgeslagen en gebruikt en hoeft het openbare net niet verzwaard te worden. Gedeputeerde Stelpstra: ‘Dit is weer een voorbeeld van een bedrijf dat heel graag wil verduurzamen, maar tegen de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk aanloopt. Ik ben blij dat zij zoeken naar alternatieve oplossingen en dat wij daaraan kunnen bijdragen. Niet alleen financieel, maar ook met kennis vanuit onze handreiking met mogelijke oplossingen bij netcongestie.’

Provinciale regeling op komst
Om in de toekomst meer bedrijven te kunnen ondersteunen die bij verduurzaming tegen netcongestie aanlopen, werkt de provincie aan een uitvoeringsregeling. Deze regeling wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2022 opengesteld.

De provincie opende afgelopen mei al de subsidieregeling ‘Stimulering CO2-reductie mkb en oplossingen netcongestie’. Met deze subsidie kunnen initiatiefnemers van (zonne-)energieprojecten die last hebben van het volle stroomnet, een haalbaarheidsonderzoek naar alternatieven voor een netaansluiting laten uitvoeren. In totaal is 170.000 euro subsidie beschikbaar in die regeling.

Initiatiefnemers kunnen een subsidie van maximaal 90 procent aanvragen van de subsidiabele advieskosten van een professionele adviseur naar alternatieven voor een netaansluiting met een maximum van 4.500 euro. Voor duurzame opwek en energiebesparing kunnen ondernemers vanuit de regeling maximaal 50 procent subsidie krijgen voor advieskosten met een maximum van 1.500 euro.

Handreiking met oplossingen
De provincie heeft verder een handreiking opgesteld met 10 mogelijke oplossingen die bij kunnen dragen aan het optimaliseren van het lokale gebruik van duurzame energie en aan het verminderen van de noodzaak om stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet. In de handreiking staan ook een aantal praktijkvoorbeelden van Drentse initiatieven die hun project door een slimme combinatie van oplossingen toch kunnen realiseren.

Nu in Smart Storage Magazine

Juni 2021

Liander verwelkomt aansluitvoorwaarden batterijen in netcode: ‘Opslag essentieel voor net van de toekomst, goede afspraken over omgang ook’ Pavol Bauer van TU Delft: ‘Elektrificatie mobiliteit vraagt om nieuwe generatie hybride...
Vacatures
Meld u nu aan! zoekt:

Uw vacature hier?

Als uw bedrijf opgenomen is in het Smart Storage Register  kunt u kosteloos vacatures laten plaatsen door Smart Storage Magazine. 
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Smart Storage Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!