Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
DIFFER en Syngaschem starten samen onderzoek naar opslag groene stroom

DIFFER en Syngaschem starten samen onderzoek naar opslag groene stroom

Het FOM-instituut voor funderend energieonderzoek DIFFER en het bedrijf Syngaschem gaan samenwerken aan opslag van groene stroom via kunstmatige brandstoffen. Dit hebben de partijen contractueel vastgelegd.

De afspraken zijn gemaakt door directeuren Hans Niemantsverdriet van Syngaschem en Richard van de Sanden van DIFFER. Voor optimale samenwerking verhuist Syngaschem's Eindhovense onderzoeksteam naar het nieuwe onderzoeksgebouw van DIFFER op het TU/e science park.

Opslag van elektriciteit uit wisselvallige energiebronnen als zon en wind is volgens beide partijen een grote technologische uitdaging voor de toekomstige duurzame energievoorziening. Het concept van DIFFER en Syngaschem gebruikt groene stroom om water en koolstofdioxide  om te zetten in syngas. Via het Fischer-Tropsch-proces is dit mengsel van waterstof en koolmonoxide om te zetten in verschillende schone brandstoffen zoals diesel, benzine, brandstof voor vliegtuigen, methanol of dimethylether.

Multinationals zoals Shell, Sasol en Synfuels China passen de Fischer-Tropsch techniek momenteel op grote schaal in hun coal-to-liquids (CTL) en gas-to-liquids (GTL) installaties in Zuid-Afrika, Qatar en China. DIFFER en Syngaschem willen het proces gaan voeden met syngas dat is gemaakt uit koolstofdioxide en water uit de lucht, in plaats van uit fossiele brandstof. Door de koolstofcyclus te sluiten ontstaan ultra-schone brandstoffen met een extreem lage koolstof-voetafdruk.

Syngaschem komt voort uit de TU/e en heeft uitgebreide ervaring in oppervlakte- en materiaalonderzoek, katalyse en vernieuwende reactorconcepten. DIFFER-directeur Richard van de Sanden: "Daarmee zijn ze een sterke partner voor ons; in deze samenwerking willen we DIFFER's plasmatechniek om koolstofdioxide en water efficiënt op te breken toepassen in de praktijk." Als het principe van groene stroom-opslag zich bewijst in het laboratorium, heeft DIFFER de capaciteiten en kennis om de techniek op te schalen naar een demonstratie-opstelling.

Nu in Smart Storage Magazine

December 2020

EHBI Group ontwikkelt en implementeert 320 kilowattuur batterij in 8 weken: na vallen en opstaan Marker Wadden-eiland toch offgrid Sandeep Unnikrishnan: ‘LionVolt gaat de markt op zijn kop zetten met disruptieve solid state...
Vacatures
Meld u nu aan! zoekt:

Uw vacature hier?

Als uw bedrijf opgenomen is in het Smart Storage Register  kunt u kosteloos vacatures laten plaatsen door Smart Storage Magazine. 
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Smart Storage Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!