Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
SUEZ en Cofely gaan auto-accu’s recyclen voor grootschalige energieopslag

SUEZ en Cofely gaan auto-accu’s recyclen voor grootschalige energieopslag

SUEZ en Cofely hebben samen het startsein gegeven voor ‘ReCharge’, een project waarbij onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheden om auto-accu’s aan het einde van hun levensduur te hergebruiken voor pv-opslag.

Na enkele maanden van testen door teams van ERDF en SOCOMEC op een experimenteel platform in Seine-et-Marne van EDF R&D – genaamd Concept Grid – werd een eilandwerking van een volledige buurt gedurende de 5 uur gerealiseerd. De operatie maakt deel uit van een smart solar demonstratieproject, genaamd Nice Grid in Zuid-Frankrijk.

Er werd een energieopslagsysteem geïnstalleerd met een besturingssysteem, speciaal ontworpen om ontkoppeling en heraansluiting van de buurt op het primaire elektriciteitsnet te beheren. In ontkoppelde modus of ‘eilandwerking’ blijven de industriële afnemers voorzien van stroom afkomstig van pv-productie en Socomec energieopslagsystemen SUNSYS PCS.

Bij een onvoorziene eilandwerking, bijvoorbeeld ten gevolge van stroomuitval, zal de buurt enkele seconden spanningsloos zijn voordat deze weer van energie wordt voorzien dankzij de ‘blackstart’-functie van de storage omvormers SUNSYS PCS. In het HS / LS transformator station staan vier SUNSYS PCS convertors van 66 kilowatt  geïnstalleerd. Zij beheren het laden en ontladen van een 620 kilowattuur SAFT lithium-ion batterij container. Wanneer de PV-productie groter is dan het verbruik, worden de batterijen opgeladen hetgeen de tijdsduur in eilandwerking verlengt.