Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
Oude batterijen Haarrijn vormen opslagsysteem voor snellaadpalen elektrische auto’s
(foto: MisterGreen)

Oude batterijen Haarrijn vormen opslagsysteem voor snellaadpalen elektrische auto’s

Oude batterijen vormen sinds deze week bij Haarrijn aan de A2 tussen Amsterdam en Utrecht een opslagsysteem voor snellaadpunten waarmee elektrische auto’s geladen worden.

Voor het project hebben MisterGreen, netbeheerder Stedin en energiedienstverlener Alfen de handen ineengeslagen. In het opslagsysteem wordt duurzaam opgewekte energie uit de zonnepanelen opgeslagen voor later gebruik. Voor het elektrisch snellaadstation Haarrijn levert Alfen een Energy Storage System. Voor het project is een ‘superbatterij’ van in totaal 51 batterijen – goed voor 90 kilowattuur – gebouwd. Deze batterijen zijn zogenoemde ‘second life batterijen’: stroombronnen die al in eerdere projecten zijn gebruikt.

MisterGreen heeft onder de naam Fast Charging Network langs de A-wegen 15 snellaadstations. In Nederland rijden nu circa 100.000 (semi-)elektrische auto’s. Het opladen van deze auto’s vergt volgens de betrokkenen veel van het elektriciteitsnet. Om het elektriciteitsnet betrouwbaar te houden, zijn nieuwe energiesystemen nodig. Zoals vehicle-to-grid waarbij de auto zélf als opslag fungeert, maar ook batterijsystemen. Die kunnen pieken en dalen in vraag en aanbod van energie opvangen nabij oplaadpunten.

Om minder energie van het net te vragen, heeft ook duurzaam opgewekte energie uit zon een belangrijke rol bij snellaadstation Haarrijn. Naast een aansluiting op het energienet wekt het station langs de A2 ook zelf elektriciteit op. Boven de laadpunten staat een grote overkapping met daarop zonnepanelen. Deze voeden een grote batterij waaruit de elektrische rijder kan putten. Als deze centrale buffer onvoldoende voorraad heeft, wordt overgeschakeld op levering via het reguliere energienet van Stedin.