Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
Scriptie over energieopslag wint Milieuscriptieprijs WO 2016
(foto: VVM)

Scriptie over energieopslag wint Milieuscriptieprijs WO 2016

Aagje van Meerwijk is de winnaar van de Rachel Carson Scriptieprijs WO 2016.Zij heeft gewonnen met haar scriptie over opslagmogelijkheden van Zwitserse waterkrachtcentrales voor in Duitsland opgewekte zonne-energie.

De jury noemt de scriptie van Van Meerwijk ‘verrassend en vernieuwend’. ‘Bovendien is het gekozen onderwerp uiterst actueel gezien de grote behoefte aan mogelijkheden voor energieopslag in de nabije toekomst. Door de onderwerpkeuze komen zowel de situatie op het gebied van de waterkracht in Zwitserland als de effecten van klimaatverandering daarop aan bod. Hier komen dingen aan de orde die niet eerder zijn uitgezocht.’

Van Meerwijk verrichtte haar onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. De Milieuscriptieprijs is vernoemd naar Rachel Carson, de auteur van het boek ‘Silent Spring’. Dit boek markeerde zo’n 50 jaar geleden het begin van een brede publieke bewustwording van de milieuproblematiek in grote delen van de wereld. De titel is een verwijzing naar de lente van het apocalyptische jaar dat de vogels niet meer zingen doordat zij als gevolg van het gebruik van bestrijdingsmiddelen zijn uitgeroeid. De prijs is ingesteld om meer bekendheid te geven aan het onderzoeksresultaten van studenten op milieugebied.