Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
‘Energieopslag niet de hele oplossing voor wintermaanden’
(foto: Stock)

‘Energieopslag niet de hele oplossing voor wintermaanden’

Aart-Jan de Graaf,HAN-lector Meet- en Regeltechniek, pleit voor een bredere discussie over de mismatch tussen vraag en het aanbod van duurzame energie.'Energieopslag is een deel van de oplossing, maar niet de hele.'

De lector streeft naar een betrouwbare en betaalbare energievoorziening. Om die te bereiken, wil hij alle realistische opties openhouden.

De Graaf is onder de indruk van de mogelijkheden die de Noordzee biedt. ‘We hebben genoeg zee om energie voor heel Nederland op te wekken’, zegt hij. Toch maakt de lector zich zorgen. Duurzame energie op het juiste moment op de juiste plek krijgen is een uitdaging en technische oplossingen zijn kostbaar.

Doordat de opwek van duurzame energie niet wordt gestuurd door de vraag, ontstaat een mismatch. Die kan worden opgelost door energie op te slaan en later te gebruiken. Bijvoorbeeld door de energie om te zetten in waterstof (en vice versa) of door lithiumaccu’s in het energienet te plaatsen. Maar daar gaat Nederland het probleem niet mee oplossen, aldus De Graaf.

De lector waarschuwt onder andere voor de kosten. ‘Er is ongelofelijk veel opslag nodig om de mismatch tussen vraag en aanbod op te lossen. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat elektrische auto’s die verbonden zijn met een laadpaal als buffer kunnen dienen. Maar weet je hoeveel auto’s we dan nodig hebben? Er zijn zo’n 500 miljoen Tesla Model S-auto’s nodig om de wintermaanden te overbruggen, als Nederland geen aardgas meer gebruikt’, aldus De Graaf.

Deze getallen baseert hij op het huidige energiegebruik in Nederland. Dat gebruik neemt waarschijnlijk af omdat er veel geïnvesteerd wordt in de energiezuinigheid.