(foto: Daimler)

Daimler sluit accu’s e-auto’s aan op elektriciteitsnetwerk voor energieopslag

Mercedes-Benz (red. dochterbedrijf van Daimler) en enercity hebben een van de grootste accusystemen in Europa in bedrijf genomen door de accu’s van elektrische auto’s op het elektriciteitsnetwerk aan te sluiten.

Het opslagsysteem fungeert als een ‘levend onderdelenmagazijn’. Het geheel bestaat uit 1.800 van in totaal 3.240 accumodules die gereserveerd zijn voor de derde generatie smart electric drive-vloot. Ze zijn samengebracht in een energie-opslagunit op het enercity-terrein in Herrenhausen en geven het elektriciteitsbedrijf TenneT de beschikking over zogenoemde primary control power (PCP), waarmee de stabiliteit van de stroomtoevoer wordt behouden. Als in 2018 het hele systeem klaar is, kan in totaal 17,4 megawattuur stroom opgeslagen worden.

Voordat de lithium-ion-accu’s worden ingebouwd in de elektrische voertuigen van Daimler, worden ze in de energieopslagunit van enercity gebruikt als PCP voor de Duitse markt. Deze vorm van ‘levende opslag’ is een aantrekkelijke businesscase die volgens de 2 organisaties alleen kan worden gerealiseerd als autofabrikanten samenwerken met elektriciteitsbedrijven.

De lithium-ion-accu’s zorgen er met hun opslagcapaciteit voor dat het stroomnetwerk gestabiliseerd kan worden als er schommelingen zijn in de elektrische opbrengst uit onder meer windmolens en zonne-energie. 

Wethouder Hoofddorp neemt eerste van 50...

Studenten van Team Solid winnen 50.000 euro...

Massachusetts: energieopslag voorkomt komende...

sonnen bouwt Amerikaanse ‘stad’ met 3.000...

EXE lanceert onafhankelijk transactieplatform...

Smart Storage Register

De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!