(foto: UTwente)

Energieopslagbedrijf Lithium Werks gaat samenwerken met Universiteit Twente

Lithium Werks gaat een R&D-campus vestigen op de Technology Base in Twente. In samenwerking met Universiteit Twente wil het bedrijf geheel nieuwe concepten ontwikkelen voor energieopslag en mobiliteit.

Materiaalkunde, artificial intelligence en elektronica gaan hierin een rol spelen. De R&D-campus is een initiatief van Kees Koolen, voormalig chief executive officer van booking.com. Op Technology Base, de voormalige vliegbasis bij Enschede vlakbij de UT-campus, gaat Lithium Werks een 17 hectare grote R&D-campus inrichten voor de ontwikkeling van een ‘mobile battery ecosystem’.

Op dit moment is al ruim 100 miljoen euro door verschillende partijen geïnvesteerd in de ontwikkeling van de R&D-campus. Ontwikkelingsmaatschappij Oost NL investeerde in opdracht van regionale overheden als eerste in de plannen, vanuit haar taak de economie van Oost-Nederland duurzaam te versterken. Met deze investering worden de plannen concreet. De campus zal in fases gebouwd worden. De ambitie is dat eind 2019 het eerste gebouw staat op Technology Base en dat er zo’n 300 mensen werkzaam zijn. Engineers onderzoeken er nieuwe technologieën op het gebied van clean energy. Binnen 5 jaar zullen, volgens de plannen van Lithium Werks, 2.000 mensen werkzaam zijn op de R&D-campus.

Lithium Werks, dat al 200 miljoen accucellen leverde aan ruim 1.000 klanten in 50 landen, is recentelijk samengegaan met Super B Lithium Power uit Hengelo en nam eerder al de industriële tak van A123 Systems LLC en het complete bedrijf Valence Technology Inc. over. De onderneming produceert lithiumijzerfosfaataccu’s (LFP). Om de volgende generaties opslagtechnieken te ontwikkelen, gaat Lithium Werks samenwerken met de Universiteit Twente. 

47 aanvragen bij Energie Investeringsaftrek...

Alfen levert in België batterijopslagsysteem...

Gent test energiewijk van de toekomst met...

Staatssecretaris Snel: problematiek dubbele...

Bliq batterij wordt onderdeel van collectieve...

Smart Storage Register

De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!