Gasunie, TenneT en Thyssengas maken plannen voor energieopslag

Transportnetbeheerder TenneT en de transmissiesysteembeheerders Gasunie Deutschland en Thyssengas zijn van plan om in Nedersaksen de grootste pilotinstallatie voor Power-to-Gas van Duitsland te bouwen.

De capaciteit moet 100 megawatt gaan bedragen. Locaties die in aanmerking komen, liggen nabij de TenneT-transformatorstations Diele en Conneforde, waar voornamelijk offshorewindenergie uit de Noordzee wordt verzameld en gedistribueerd. Met het pilotproject ELEMENT EINS willen de deelnemende bedrijven een eerste ervaring opdoen met Power-to-Gas-installaties op industriële schaal. De pilotinstallatie wordt vanaf 2022 stapsgewijs op het net aangesloten en zet groene stroom om in gas om zo nieuwe opslagmogelijkheden voor duurzame elektriciteit te ontsluiten.

De partners concentreren zich daarbij op de uitgebreide koppeling van de sectoren energie, transport en industrie. De in gas omgezette groene stroom kan dus niet alleen via bestaande gasleidingen van de Noordzee naar het Ruhrgebied worden getransporteerd, maar kan ook beschikbaar worden gemaakt voor mobiliteit via waterstoftankstations en aan de industrie via opslag in cavernes.

Bonaire krijgt energieopslagsysteem van 6 megawatt

Battrion en Instagrid winnen InnoEnergy-prijs...

Participatiefonds Duurzame Economie...

Volkswagen en Northvolt richten European...

Enexis over energieopslag: ‘Integrale...

Smart Storage Register

De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!