(foto: sonnen)

sonnen lanceert voor TenneT grootste virtuele batterij

sonnen lanceert de grootste virtuele batterij die momenteel beschikbaar is en die uitsluitend bestaat uit individuele residentiële energieopslagsystemen. De batterij wordt ingezet voor netbeheerder Tennet.

sonnen heeft samen met technologiepartner tiko Energy Solutions, de zogenaamde pre-kwalificatie verkregen van transmissienetbeheerder (tso) TenneT om primaire balanceringskracht te leveren met behulp van zijn Duitse netwerk van residentiële batterijopslagsystemen.

Hierdoor kan Sonnen nu flexibiliteit bieden voor de energiemarkten. De virtuele batterij zal worden gebruikt om fluctuaties in het elektriciteitsnet tussen andere diensten te compenseren. De virtuele batterij van Sonnen is uniek: hij bestaat uit duizenden afzonderlijke energieopslagsystemen die in het hele land zijn geïnstalleerd en die elk kunnen worden gebruikt om het energieverbruik voor individuele huishoudens te beheren. Bovendien rangschikken deze batterijen zich onafhankelijk in een grootschalige virtuele batterij wanneer fluctuaties optreden in het elektriciteitsnet. Aangezien elke sonnenBatterie een andere laadtoestand heeft, zal het grote aantal afzonderlijke batterijen worden samengevoegd in blokken vanaf 1 megawatt, die vervolgens beschikbaar worden gemaakt voor de energiemarkt. Tijdens de certificering van de virtuele batterij door TenneT moest deze eerst 1 megawatt stroom naar het elektriciteitsnet ontladen en vervolgens binnen 30 seconden dezelfde hoeveelheid opnieuw opladen. Met de geslaagde test heeft de virtuele batterij zich gekwalificeerd voor deelname aan de zogenaamde primaire operationele reservemarkt.

sonnen heeft ongeveer 30.000 sonnenBatterie-systemen in Europa, elk met een capaciteit tussen 5 en 15 kilowattuur. Het totale netwerk heeft een capaciteit van maximaal 300 megawattuur en het potentieel om ongeveer 120.000 huishoudens gedurende 1 uur van elektriciteit te voorzien.

47 aanvragen bij Energie Investeringsaftrek...

Alfen levert in België batterijopslagsysteem...

Gent test energiewijk van de toekomst met...

Staatssecretaris Snel: problematiek dubbele...

Bliq batterij wordt onderdeel van collectieve...

Smart Storage Register

De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!