foto: Hitachi

Energieprijs voor energieopslagconcept van student KU-Leuven

De 8e Encon Energieprijs is gewonnen door KU-Leuven alumnus Arthur Schillemans. Hij ontwikkelde een model dat energieopslag op grote schaal economisch aantrekkelijk maakt.

Het model helpt zowel eigenaars van energieopslagsystemen als beleidsmakers zich strategisch te positioneren op de energiemarkten. Schillemans ontving de prijs uit handen van Vlaams minister van Energie Lydia Peeters.

Energieopslagsystemen kunnen een belangrijke rol spelen in de transitie naar duurzame energie. Ze voorzien flexibiliteit op het net. Die is nodig voor grootschalige integratie van energie uit hernieuwbare bronnen. Want het waait niet continu, en ook de zon schijnt niet altijd. Bovendien is ook de intensiteit van de zon of de wind onzeker. Soms is er een energietekort. Maar als het op een zonnige, vrije dag hard waait, is er ineens weer energie te veel. Flexibele energieopslagsystemen kunnen bijspringen om op korte termijn het energietekort op te vullen of het overschot op te vangen. Men is daarmee dus niet langer afhankelijk van de weersomstandigheden en maakt optimaal gebruik van hernieuwbare bronnen.

Maar om een nieuw energiesysteem ook te laten werken op de markten, zijn er nieuwe economische modellen nodig: wanneer is het voordelig om energie op te slaan en op welk ogenblik kun je de opgeslagen energie het best gebruiken of verkopen? Schillemans levert een model waarmee op die vraag een antwoord komt: het helpt de eigenaars van energieopslagsystemen en beleidsmakers hun strategie te bepalen, want het geeft inzicht in het strategisch gedrag van de belangrijke spelers op de markt.

Smart Storage Register

De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!