Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
Scholt geeft flexibiliteitsmarkt in Nijmegen vorm, mogelijk ook uitrol elders in Nederland
foto: Scholt Energy

Scholt geeft flexibiliteitsmarkt in Nijmegen vorm, mogelijk ook uitrol elders in Nederland

De flexibiliteitsmarkt in Nijmegen-Noord krijgt meer en meer vorm. Scholt Energy wil vanwege het voorziene succes onderzoeken of er op meer plaatsen in Nederland een flexibiliteitsmarkt ingericht kan worden.

Afgelopen december werd bekend dat netbeheerder Liander in Nijmegen-Noord gestart is met een zogenaamde flexibiliteitsmarkt. In het gebied stemt Liander samen met LIDL, Van der Valk en Scholt Energy vraag en aanbod van elektriciteit tussen bedrijven beter op elkaar af, inclusief energieopslag.

In Nijmegen-Noord beschikken Lidl en Van der Valk over slimme systemen die flexibiliteit kunnen bieden. Zo is afgesproken dat bij een hoge stroompiek Van der Valk een warmtepomp en -buffer inzet om het hotel tijdelijk zelfvoorzienend te maken en Lidl haar koel- en vriesinstallatie met een lager vermogen laat koelen. Daarnaast levert Lidl de duurzaam opgewekte energie die is opgeslagen in zijn energieopslagsysteem tijdelijk terug aan het stroomnet. Op deze manier wordt het net minder belast en wordt de stroompiek beperkt, zodat er aan de stroomvraag kan worden voldaan.

Scholt Energy coördineert het gehele proces door de batterij bij Lidl en de warmtepomp bij Van der Valk op de juiste momenten aan te sturen en aan te bieden aan Liander. Softwareontwikkelaar Enervalis ondersteunde Scholt Energy bij het inrichten van de software om deze aansturing van flexibele bronnen mogelijk te maken.

Door deze succesvolle pilot onderzoekt Scholt Energy waar in Nederland deze flexibilteitsmarkt nog meer toegepast kan worden. Deze oplossing creëert een extra verdienmodel voor klanten en levert daarnaast een bijdrage aan de energietransitie.