Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
Zout als energieopslag: Vattenfall start proefproject bij warmtekrachtcentrale Berlijn
foto: SaltX

Zout als energieopslag: Vattenfall start proefproject bij warmtekrachtcentrale Berlijn

Vattenfall gaat samen met het Zweedse bedrijf SaltX Technology testen hoe wind- en zonne-energie in zout kan worden opgeslagen.

In experimenten heeft SaltX's gepatenteerde technologie bewezen dat ze tot 10 keer meer energie kan opslaan en voor veel langere perioden dan water. De technologie wordt voor het eerst op industriële schaal getest in een proeffabriek in de Reuter thermische elektriciteitscentrale van Vattenfall in Berlijn. De proeffabriek van de thermische elektriciteitscentrale van Reuter in Spandau (red. Berlijn) heeft een totale opslagcapaciteit van 10 megawattuur en is officieel in gebruik genomen.

De gepatenteerde technologie, ontwikkeld door het Zweedse SaltX, is gebaseerd op nano-gecoat zout. Dankzij de technologie kan deze ‘zoutbatterij’ enkele duizenden keren worden opgeladen en kan de energie weken of maanden zonder verliezen worden opgeslagen. De testoperatie in de fabriek in Berlijn is gepland voor het einde van de zomer van 2019. Daarna zullen testgegevens worden geëvalueerd en de resultaten aan het eind van het jaar worden gepresenteerd. De proeffabriek maakt deel uit van een langetermijnherbouw van de elektriciteitscentrale van Reuter. In 2019 start Vattenfall ook met de grootste energie-warmte-installatie van Europa, oftewel energieopslag op basis van warm water.