Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
Elektriciteitsbedrijf Arizona Public Service getroffen door brand in energieopslagsysteem
foto: APS

Elektriciteitsbedrijf Arizona Public Service getroffen door brand in energieopslagsysteem

Een batterijopslagsysteem van het Amerikaanse elektriciteitsbedrijf Arizona Public Service (APS) heeft vlam gevat. Bij het incident zijn 4 brandweermannen gewond geraakt.

Het opslagsysteem staat in Surprise, in de staat Arizona, nabij het transformatorstation McMicken. Het gaat om een opslagsysteem met lithium-ionbatterijen dat 2 megawattuur aan elektriciteit kan opslaan. Het systeem werd 2 jaar geleden in gebruik genomen om de sterke penetratie van zonne-energiesystemen in het gebied te faciliteren.

Toen de autoriteiten op 19 april ter plaatse kwamen bij de brand escaleerde deze volgens APS, wat er uiteindelijk toe leidde dat 4 brandweermannen gewond raakten. Een onderzoek van APS, de brandweer, fabrikanten en externe engineering- en veiligheidsexperts moet helpen bij het bepalen van de oorzaak van het incident.

APS hierover: ‘Belangrijk is dat, totdat het onderzoek is afgerond, we niet kunnen speculeren over de oorzaak van het incident, of het nu de batterij zelf of een andere netcomponent was. Wat we wel weten, is dat energieopslag – inclusief batterijen – van vitaal belang is voor een toekomst met duurzame energie. Deze technologie lost belangrijke uitdagingen op en creëert nieuwe kansen voor schone energie zoals zonne-energie. Het onderzoek zal ons helpen om alles wat we kunnen leren van wat er is gebeurd, te leren.’