Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vlaanderen krijgt subsidieregeling voor thuisbatterijen: maximaal 3.200 euro subsidie
foto: Eneco

Vlaanderen krijgt subsidieregeling voor thuisbatterijen: maximaal 3.200 euro subsidie

De regering van Vlaanderen heeft de invoering van een subsidie voor thuisbatterijen goedgekeurd. Het voorstel van minister van Energie Lydia Peeters leidt tot een subsidie van maximaal 3.200 euro per batterij.

Peeters over de subsidieregeling die daags voor de Vlaamse verkiezingen van 26 mei is goedgekeurd: ‘Slimme opslag van lokaal opgewekte groene energie is een volgende stap in onze energietransitie. Met een premie willen we eigenaren van zonnepanelen over de streep trekken om een batterij aan te schaffen.’

Stroom afkomstig van zonnepanelen die niet meteen kan worden verbruikt, wordt ook in Vlaanderen op dit moment op het elektriciteitsnet gezet. Voor het gebruik van het stroomnet betalen zonnepaneleneigenaars het prosumententarief. Met een batterij kunnen kleine producenten hun overtollige stroom voortaan opslaan en achteraf weer ontladen, wanneer hen dat het beste uitkomt.

De subsidie voor thuisbatterijen gaat 250 euro per kilowattuur bedragen, met een maximum van 3.200 euro per aansluitingspunt of 35 procent van de investeringskosten. Voorlopig is de premie verkrijgbaar tot eind 2020.

Om een batterij goed te kunnen benutten, is het van belang dat deze slim wordt aangestuurd. Daarom is een digitale meter, die de afname en injectie van stroom op het net apart registreert, een voorwaarde om voor subsidie in aanmerking te komen. De uitrol van de digitale meter start op 1 juli, maar wie nog niet direct aan de beurt komt en toch al een subsidie voor een thuisbatterij aanvraagt, krijgt de kosten voor de installatie van een digitale meter vergoed.

De premie is alleen van toepassing op milieuvriendelijke batterijen waardoor een loodbatterij is uitgesloten voor een premie. De batterij moet ook geplaatst worden door een erkend installateur. Wel is er nog 1 drempel te nemen: het besluit is goedgekeurd door de Vlaamse regering en moet nu voor advies naar de Raad van State. De subsidieregeling zal hierdoor niet eerder dan 1 augustus van kracht zijn en kan aangevraagd worden bij het departement Omgeving.