Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
Grootste batterij bij windpark in Nederland in gebruik genomen
foto: Greenchoice

Grootste batterij bij windpark in Nederland in gebruik genomen

De grootste batterij bij een windmolenpark in Nederland is officieel in gebruik genomen. Greenchoice plaatste de batterij van 10 megawattuur bij windpark Hartelkanaal.

Het systeem bestaat uit 6 opslageenheden ter grootte van een zeecontainer. Er is een volledige hernieuwbare-energiecentrale gecreëerd die vertrouwt op slimme technologieën ter ondersteuning van een stabiel en duurzaam energiesysteem.

8 windmolens
Maurice Koenen, manager Inkoop- en Portfoliomanagement bij duurzame-energieleverancier Greenchoice: ‘Langs het Hartelkanaal hebben we 8 windturbines die samen gemiddeld 68 gigawattuur groene stroom per jaar produceren. Als het waait, is er veel aanbod, maar als er in die perioden onvoldoende vraag is, worden de windturbines mogelijk uit de wind gedraaid om overaanbod in het energiesysteem te voorkomen. Met behulp van de batterijen kunnen we de windturbines draaiende houden. Zo voorkomen we dat duurzame energie wordt verspild. De windenergie kan in de batterijen worden opgeslagen en op een later tijdstip aan het energienetwerk worden geleverd.’

De batterij helpt het Europese netwerk op 50 hertz in balans te houden. Spectral, een smart-grid technologiebedrijf, ontwikkelde daar in opdracht van Greenchoice de besturingssystemen voor. Met deze systemen kan het windpark samen met de batterij een belangrijke rol spelen in een toekomstig energiesysteem waarin fossiele brandstoffen niet langer aanwezig zijn.