Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
Siemens levert ’s werelds grootste opslagsysteem voor elektrothermische energie op
foto: Siemens

Siemens levert ’s werelds grootste opslagsysteem voor elektrothermische energie op

Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE) heeft ’s werelds grootste opslagsysteem voor elektrothermische energie in bedrijf gesteld.

Het electrothermal energy storage system (ETES) bevindt zich in Hamburg-Altenwerder en gebruikt ongeveer 1.000 ton vulkanisch gesteente als energieopslagmedium. Het wordt gevoed met elektrische energie die omgezet wordt in hete lucht door middel van een weerstandsverwarmer en een ventilator die het gesteente tot 750 graden Celsius verwarmt. Wanneer de vraag stijgt, gebruikt ETES een stoomturbine voor het omzetten van de opgeslagen energie in elektriciteit. De ETES-proefinstallatie kan een week lang tot 130 megawattuur aan thermische energie opslaan. Bovendien blijft de opslagcapaciteit van het systeem constant gedurende de laadcycli.

Het doel van de proeffabriek is het uitgebreid testen van deze technologie voor warmteopslag. In een volgende stap is Siemens Gamesa van plan om zijn opslagtechnologie in commerciële projecten te gebruiken en de opslagcapaciteit en -kracht op te schalen. Het doel is om in de nabije toekomst energie op te slaan in de range van enkele gigawatturen. 1 gigawattuur is volgens Siemens het equivalent van het dagelijkse elektriciteitsverbruik van ongeveer 50.000 huishoudens.