Vlaamse subsidie voor thuisbatterijen definitief: regeling op 1 augustus open

Vlaanderen voert definitief een subsidie voor thuisbatterijen in. Na goedkeuring door de Vlaamse regering heeft nu ook de Raad van State groen licht gegeven. De subsidieregeling gaat op 1 augustus open.

De regering van Vlaanderen besloot afgelopen mei tot de invoering van een subsidie voor thuisbatterijen. Het voorstel van minister van Energie Lydia Peeters leidt tot een subsidie van maximaal 3.200 euro per batterij. Voorlopig is de premie verkrijgbaar tot eind 2020.

Prijs hoog
Peeters: ‘Vandaag is de prijs van een batterij nog erg hoog ten opzichte van het geschatte rendement. Met een premie wordt de aanschaf van een batterij sneller haalbaar.’

Om een batterij goed te kunnen benutten, is het van belang dat ze slim wordt aangestuurd. Daarom is een digitale meter die de afname en injectie van stroom op het net apart registreert een voorwaarde om voor een batterijpremie in aanmerking te komen. De uitrol van de digitale meter start op 1 juli, maar wie nog niet direct aan de beurt komt en toch al een batterijpremie aanvraagt, krijgt de kosten voor de installatie van een digitale meter vergoed. Peeters vervolgt: ‘Door een batterij slim aan te sturen en pas te laden als er een overproductie is, wordt zij een belangrijke schakel tussen de zonnepaneleninstallatie en het distributienet. De batterij kan het distributienet ontlasten als er een piekproductie is. Maar ze kan net zo goed stroom aan het net leveren als de energievraag groot is.’

Andere voorwaarden
De subsidie is alleen van toepassing voor milieuvriendelijke batterijen; klassieke loodzuurbatterijen komen dus niet in aanmerking. De batterij moet ook geplaatst worden door een elektrotechnisch installateur.

Smart Storage Register

De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!