Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
Saxion start test met batterijopslagsysteem Dr Ten
© Esbobeldijk | Dreamstime.com

Saxion start test met batterijopslagsysteem Dr Ten

De topsector Energie meldt dat studenten van hogeschool Saxion in de woonwijk Aardehuizen in Olst een opslagsysteem testen. Dit is onderdeel van het grensoverschrijdende project Clean Tech Energy Crossing.

Hierin werken overheden, bedrijven, organisaties en studenten samen aan nieuwe technologie en diensten om het energieverbruik te verduurzamen of te verminderen.

Marktintroductie
Het lectoraat Duurzame Energievoorziening levert een belangrijke bijdrage aan dit maatschappelijke onderwerp, vertelt Richard van Leeuwen aan de topsector Energie. Hij is lector bij Hogeschool Saxion en lid van het Lectorenplatform Energievoorziening in Evenwicht (LEVE). ‘Deze wijk in Olst biedt fantastische mogelijkheden en de bewoners staan helemaal achter wat wij doen. De door het bedrijf Dr Ten ontwikkelde zeezoutbatterij zorgt voor tijdelijke opslag van bijvoorbeeld zonne-energie, windenergie of elektriciteit uit het net. De batterij is uitgebreid in het laboratorium getest. Nu gaan we deze geschikt maken voor een marktintroductie.’

Aan het project werken studententeams van de hogescholen Saxion en Zuyd. De teams zijn multidisciplinair: van softwareprogrammeurs en studenten Werktuigbouwkunde tot studenten Elektrotechniek. De universiteit Twente is via een promotieonderzoek naar een slim sturingssysteem met algoritmen bij het project betrokken.

23 woningen
‘Hogeschool Zuyd in Heerlen heeft de testen op labniveau gedaan en de Saxion-studenten gaan de batterij nu testen bij Aardehuizen. Ze onderzoeken hoe groot de batterij moet zijn en hoe deze moet worden aangestuurd’, aldus Van Leeuwen.

In de woonwijk staan 23 woningen. Voor die woningen moet de zonne-energie van de daken overdag in de batterij worden opgeslagen. Zo kunnen bewoners de energie 's avonds weer gebruiken. Dit najaar is het plan om de batterij te plaatsen in een smart grid.