Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
President Trump belast lithium-ionbatterijen met importheffingen

President Trump belast lithium-ionbatterijen met importheffingen

Donald Trump kondigt een nieuwe reeks importheffingen van 10 procent aan op een groep producten uit China met een importwaarde van 300 miljard dollar. Het gaat onder meer om lithium-ionbatterijen.

De nieuwe reeks importheffingen wordt op 1 september van kracht. De Amerikaanse president kondigde de nieuwe importheffingen aan via Twitter. Waar het in eerste instantie zal gaan om importheffingen van 10 procent, kunnen deze op verzoek van Trump later verhoogd worden naar 25 procent.

De importheffingen over de producten met een waarde van 300 miljard dollar zijn een aanvulling op de heffingen die eerder al van kracht werden op 2 productgroepen met een waarde van 200 en 50 miljard dollar. In totaal wordt daarmee nu de gehele Chinese export naar Amerika – met een waarde van zo’n 539 miljard dollar in 2018 – bedreigd met importheffingen.

De lijst met nieuwe producten die worden belast bevat de volgende energieopslagproducten:

  • 8507.30.80: Nickel-cadmium storage batteries, other than of a kind used as the primary source of power for electric vehicles.
  • 8507.60.00: Lithium-ion batteries.
  • 8507.90.40: Parts of lead-acid storage batteries, including separators therefor.

Ook in 2018 werden al diverse batterijcellen met importheffingen belast.

Update 13 augustus 2019: ​Robert Lighthizer, United States Trade Representative (USTR), heeft de invoering van de importheffing van 10 procent op een groep van Chinese producten met een importwaarde van 300 miljard dollar bevestigd. Daarbij stelt de handelsvertegenwoordiger van de Verenigde Staten wel dat als onderdeel van het openbare commentaar- en hoorzittingsproces van USTR de importheffingen voor bepaalde artikelen tot 15 december moeten worden uitgesteld. Producten in deze groep zijn volgens Lightizer bijvoorbeeld mobiele telefoons, laptops, videogameconsoles, bepaald speelgoed, computerschermen en bepaalde soorten kleding en schoeisel. Op een later moment komt de handelsvertegenwoordiger nog met een uitgebreidere specificatie van producten waarop het uitstel van toepassing is.