Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
FME: file op elektriciteitsnetwerk morgen opgelost met energieopslag
© Greenchoice

FME: file op elektriciteitsnetwerk morgen opgelost met energieopslag

Door meer energie op te slaan om de pieken bij wind- en zonneparken op te vangen, is de filevorming op het elektriciteitsnetwerk zo opgelost. Dat stelt ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME.

Ook stelt de FME, waartoe onder meer brancheorganisatie Energy Storage NL behoort, dat netbeheerders vaker een beroep moeten doen op verbruikers om in ruil voor financiële vergoeding tijdelijk het elektriciteitsverbruik aan te passen als er sprake is van netcongestie.

‘Verduurzaming van onze industrie is alleen mogelijk als er voldoende duurzame elektriciteit beschikbaar is’, zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé. ‘Verstopping van het elektriciteitsnetwerk staat de energietransitie flink in de weg.’

Energieopslag, in de vorm van batterijen, waterstof of warmte, moet meer ingezet worden om de pieken bij zonne- en windparken op te vangen en deze op te slaan. Op die manier hebben deze parken volgens de FME minder aansluitcapaciteit nodig. Als bestaande parken opslag toepassen, en daarmee de aansluitcapaciteit verkleinen, kunnen er op hetzelfde netwerk meer parken aangesloten worden.