Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
1,1 miljoen euro voor Nederlands onderzoek naar onderzeese energieopslag windenergie

1,1 miljoen euro voor Nederlands onderzoek naar onderzeese energieopslag windenergie

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft een beurs van 1,1 miljoen voor onderzoek naar grootschalige productie en opslag en alternatieve transportmethoden voor offshorewindenergie.

Het gehonoreerde project, ‘Facilitating Large Scale Offshore Wind Production by Developing Offshore Storage and Transport Alternatives’ dat gecoördineerd wordt door hoogleraar Energierecht Martha Roggenkamp van de Rijksuniversiteit Groningen, kadert in het PhD@sea-programma.

Op zee en waterstof
Nederland wil in 2050 een offshorewindcapaciteit van 75 gigawatt herbergen. Het huidige transportsysteem heeft echter onvoldoende capaciteit om deze hoeveelheden elektriciteit in Nederland aan te landen. Het onderzoeksproject analyseert een aantal potentiële oplossingen waaronder de mogelijkheid van onderzeese energieopslag, de omzetting van elektriciteit in waterstof en verschillende alternatieven om elektriciteit en/of waterstof aan te landen.

Roggenkamp: ‘De samenwerking in dit project leidt niet alleen tot individuele en gezamenlijke academische publicaties, maar ook tot gezamenlijke interdisciplinaire beleidsaanbevelingen over de haalbaarheid van de onderzochte opties.’

Haalbaarheid onderzoeken
Het project is gebaseerd op nieuwe technologieën voor het offshore opslaan en transporteren van energie. Het doel is de haalbaarheid van deze nieuwe technologieën nader te onderzoeken door te kijken naar de technische uitdagingen. Hierbij wordt ook expliciet rekening gehouden met het commerciële, juridisch/regulatoir en ruimtelijke perspectief. Tot het project behoren 4 afzonderlijke doch parallelle promotieprojecten waarbij de onderzoekers nauw zullen samenwerken.

Naast 2 technische onderzoeksprojecten die gericht zijn op onderzeese elektriciteitsopslag en waterstof, zijn er 2 onderzoeksprojecten die betrekking hebben op ruimtelijke inpassing, marktintegratie en een passend wettelijk/regulatoir kader.

De industriële en sociale partners van het project zijn Ocean Grazer, Loyens & Loeff, New Energy Coalition, NOGAT, NOORDGASTRANSPORT, Vattenfall Offshore Wind, Siemens Nederland, TNO, de Nederlandse Vereniging voor Energierecht (NeVER), NOGEPA en TenneT.

Nu in Smart Storage Magazine

Juni 2020

Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen lithium-ionbatterijen in de maak: ‘Ook het bedrijfsleven wil weten wat mag en niet mag’ Professor Philip de Goey: ‘Metaalpoeder is een veelbelovend circulair medium voor energieopslag’...
Vacatures
Meld u nu aan! zoekt:

Uw vacature hier?

Als uw bedrijf opgenomen is in het Smart Storage Register  kunt u kosteloos vacatures laten plaatsen door Smart Storage Magazine. 
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Smart Storage Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!