Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
Consortium ENGIE krijgt subsidie voor ontwikkeling laadinfrastructuur batterijcontainers
© Dutch Scenery | Dreamstime.com

Consortium ENGIE krijgt subsidie voor ontwikkeling laadinfrastructuur batterijcontainers

Het project ‘Energie Transhipment Hub Nijmegen (E-T Hub)’ van een consortium met ENGIE ontvangt een bijdrage van 1,6 miljoen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Op het terrein van de voormalige centrale Gelderland aan de Waal in Nijmegen komt een duurzame (snel)laadmogelijkheid voor batterijcontainers voor onder andere binnenvaartschepen. Deze containers worden volledig ‘groen’ geladen met zonne- en windenergie. De batterijcontainers kunnen vervolgens gebruikt worden om een elektrisch aangedreven binnenvaartschip van stroom te voorzien.

4,1 miljoen euro investering
Het project ‘Energie Transhipment Hub Nijmegen (E-T Hub)’ ontvangt hiervoor een bijdrage van 1,6 miljoen uit het EFRO. Dat wil zeggen 1,2 miljoen uit Europa aangevuld met cofinanciering van 400.000 euro uit Gelderland.

Het consortium dat samenwerkt in E-T Hub bestaat uit: ENGIE, BCTN, eL-Tec, Tharsis en de gemeente Nijmegen. Met een eigen bijdrage van deze partners wordt ruim 4,1 miljoen in het project geïnvesteerd.

Elektrische aandrijflijn
Het project E-T Hub ontwikkelt en test een kleine, duurzame en vernieuwende snellaadinfrastructuur voor batterijcontainers. BCTN heeft inmiddels een schip met elektrische aandrijflijn in de vaart genomen die vanuit de BCTN-terminal op het ENGIE-terrein in Nijmegen zal gaan varen. Het laden van mobiele energiecontainers wordt ook gecombineerd met het verminderen van piekbelasting op het elektriciteitsnet. Dat betekent dat zoveel mogelijk overschotten van zon- en windenergie, die niet op net elektriciteitsnetwerk terechtkunnen vanwege capaciteitsproblemen van dat netwerk, gebruikt worden voor het laden van deze mobiele batterijcontainers. Naast de toepassing op elektrische schepen kunnen de batterijen ook gebruikt worden bij festivals en bouwprojecten als tijdelijke duurzame-energievoorziening.

Met de opgedane kennis en ervaring van dit project wordt een model ontwikkeld voor opschaling van de Energie-Transhipment Hub. Het project past daarom ook naadloos bij het recentelijk, mede door ENGIE, opgerichte bedrijf Zero Emission Services (ZES) dat zich richt op het aanbieden van een totaaloplossing voor elektrisch varen. Belangrijke voorwaarde voor de opschaling van elektrisch varen is immers het uitrollen van een landelijk dekkend netwerk van laad/wisselstations conform vaste standaarden.

Nu in Smart Storage Magazine

December 2020

EHBI Group ontwikkelt en implementeert 320 kilowattuur batterij in 8 weken: na vallen en opstaan Marker Wadden-eiland toch offgrid Sandeep Unnikrishnan: ‘LionVolt gaat de markt op zijn kop zetten met disruptieve solid state...
Vacatures
Meld u nu aan! zoekt:

Uw vacature hier?

Als uw bedrijf opgenomen is in het Smart Storage Register  kunt u kosteloos vacatures laten plaatsen door Smart Storage Magazine. 
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Smart Storage Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!