Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
Proton Ventures wint SABIC Waterstof Challenge
© Proton Ventures

Proton Ventures wint SABIC Waterstof Challenge

Proton Ventures heeft een innovatiecontract ontvangen voor de SABIC Waterstof Challenge. Het innovatiecontract, dat een pilotopdracht omvat, geeft Proton de mogelijkheid een haalbaarheidsstudie uit te voeren.

Hierbij wordt gekeken of het technisch en economisch haalbaar is om een groene-ammoniakproductiefabriek te bouwen met als doel lokaal 8.500 ton groene ammoniak per jaar te produceren op de productielocatie van SABIC, Bergen op Zoom.

Bijproduct
SABIC Bergen op Zoom produceert waterstof als bijproduct van de chloorproductie, zonder dat daarbij CO2 vrijkomt. Deze waterstof wordt door elektrolyse uit water gevormd en kan daarom als groen worden beschouwd. Momenteel wordt de geproduceerde waterstof verbrand, waarna de warmte (grotendeels) wordt hergebruikt in processen. SABIC zoekt een duurzamere oplossing voor het gebruik van waterstof en heeft hiervoor een challenge uitgeschreven.

‘Na jaren van discussie over het gebruik van ammoniak als energiedrager, is de tendens in toenemende mate het idee om ammoniak ook zo in te zetten in diverse brandstofapplicaties, zoals maritieme brandstof en brandstof voor de automotive industrie’ aldus Hans Vrijenhoef, chief executive officer Proton Ventures. ‘De technologie van Proton wordt door SABIC als een mogelijke oplossing voor hun energie-uitdaging gezien, waarbij we verwachten dat deze technologie met de laagste kosten hun overschot aan waterstof tegen een aantrekkelijke marktwaarde kan uitnutten. Proton zou graag een 8.500 ton NFuel-fabriek willen realiseren op het terrein van SABIC, waarbij de afzet van ammoniak op termijn naar de kunstmest- en/of energiesector kan worden afgezet.’

Vrijenhoef geeft aan dat de energie-inhoud van 8.500 ton NFuel overeenkomt met 80 gigawattuur en ongeveer het gebruik vertegenwoordigt van elektriciteit in circa 20.000 huishoudens. Bij eventuele bouw en ingebruikneming van de NFuel fabriek, zal in de beginfase ook een deel nog naar een bestaande kunstmestproducent worden teruggeleverd als groene ammoniak. Deze ammoniak wordt geproduceerd zonder de CO2-emitterende steam methane reforming (SMR)-technologie die voor heel veel CO2-uitstoot wereldwijd verantwoordelijk is. Er wordt bij dit proces dan ook geen aardgas gebruikt.

TU Delft
Proton Ventures en de Technische Universiteit Delft bundelden in 2018 hun krachten met de oprichting van Battolyser, dat als doel heeft om verder onderzoek te doen naar de nieuw ontwikkelde battolyser-technologie. Bovendien werd een samenwerking aangegaan met Duiker Combustion Engineers.

Met Koolen Industries werd vorig jaar een nieuwe aandeelhouder en 4 miljoen euro kapitaal opgehaald.

Nu in Smart Storage Magazine

December 2020

EHBI Group ontwikkelt en implementeert 320 kilowattuur batterij in 8 weken: na vallen en opstaan Marker Wadden-eiland toch offgrid Sandeep Unnikrishnan: ‘LionVolt gaat de markt op zijn kop zetten met disruptieve solid state...
Vacatures
Meld u nu aan! zoekt:

Uw vacature hier?

Als uw bedrijf opgenomen is in het Smart Storage Register  kunt u kosteloos vacatures laten plaatsen door Smart Storage Magazine. 
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Smart Storage Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!