Smart Storage Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Smart Storage Register, meld uw bedrijf ook aan!
Invest-NL: seizoensopslag relevant én rendabel onderdeel van de warmtetransitie
© DutchScenery | Dreamstime.com

Invest-NL: seizoensopslag relevant én rendabel onderdeel van de warmtetransitie

Er is voldoende marktpotentie voor seizoensopslag. Dat blijkt uit onderzoek van CE Delft in opdracht van Invest-NL naar de marktpotentie van seizoensopslag voor warmte.

Verschillende technieken zijn bij de huidige economische parameters al rendabel, anderen worden dat wanneer het maatschappelijke rendement wordt meegewogen in de business case.

1,7 miljard
Invest-NL financieren als private onderneming, onder leiding van Wouter Bos en in het leven geroepen door de Rijksoverheid, ondernemingen die Nederland duurzamer en innovatiever maken. Met een aandelenkapitaal van 1,7 miljard euro ligt de focus van Invest-NL binnen het domein energietransitie met name op elektrificatie en energie, circulariteit, agrifood en de gebouwde omgeving. Bij innovatieve scale-ups gaat het vooral om industriële technologieën.

Invest-NL ziet de potentie die opslag biedt om meer woningen op het warmtenet aan te sluiten en de extra CO2-reductie die ermee kan worden gerealiseerd als maatschappelijk rendement. Doordat de inzet van gasgestookte piekketels kan worden gereduceerd worden 2 doelen tegelijk gerealiseerd: vermindering van gasverbruik en CO2-reductie. Het maatschappelijk rendement wordt nu niet of nauwelijks meegewogen in de business case, omdat de opschalingspotentie nog relatief onbekend is en de huidige CO2-prijs laag. Daarbij speelt ook dat warmteprojecten op zichzelf al heel complex zijn. Toevoeging van warmte-opslag maakt het mogelijk nog ingewikkelder.

45 petajoule
Ondanks het bovenstaande laat het CE Delft-onderzoek zien dat seizoensopslag een marktpotentie heeft van 45 petajoule in 2050. Dat vertegenwoordigt een marktwaarde van  500 miljoen euro tot aan 2035. Seizoensopslag is volges Invest-NL dus al rendabel en er is een relevant marktpotentieel. Rekening houdend met het toenemende maatschappelijk belang ziet Invest-NL seizoensopslag dan ook als een steeds belangrijker wordende factor in het toekomstige warmtesysteem. Het is een opgave voor alle betrokken partijen om toekomstbestendige warmtesystemen te ontwikkelen, hoe complex dat ook is. Invest-NL draagt graag bij om warmteprojecten en warmteopslagbedrijven te verbinden en zo de investeringen in seizoensopslag voor warmte-opslag op gang te brengen. 

Nu in Smart Storage Magazine

December 2020

EHBI Group ontwikkelt en implementeert 320 kilowattuur batterij in 8 weken: na vallen en opstaan Marker Wadden-eiland toch offgrid Sandeep Unnikrishnan: ‘LionVolt gaat de markt op zijn kop zetten met disruptieve solid state...
Vacatures
Meld u nu aan! zoekt:

Uw vacature hier?

Als uw bedrijf opgenomen is in het Smart Storage Register  kunt u kosteloos vacatures laten plaatsen door Smart Storage Magazine. 
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Smart Storage Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!